De Marokkaanse politie zal vooral worden ingeschakeld in wijken die al jaren zorgen baren wegens kansarmoede, radicale prekers en Syrië-strijders. "De Marokkaanse politie heeft daarvoor een heel andere benadering, die blijkbaar ook rendeert", zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Er valt op dat vlak altijd iets bij te leren."

Jonge Belgische agenten gaan dan weer enkele weken ervaring opdoen in een moslimland. "Het is bekend dat onze mensen bij interventies in bepaalde wijken niet altijd op de beste manier reageren. Dat is gewoon iets cultureels."

Bedenkelijke reputatie

Toch heeft de Marokkaanse politie een bedenkelijke reputatie, zo schrijft De Morgen. Human Rights Watch (HRW) noemt de Marokkaanse politie in zijn laatste jaarverslag zonder meer corrupt en er is een overvloed aan bewijs dat het een dagelijkse praktijk is om bekentenissen te verkrijgen door verdachten te folteren. "Het feit dat kritisch wordt gekeken naar de Marokkaanse politie mag niet beletten dat er op een volwassen manier mee wordt samengewerkt", zegt Jambons woordvoerder. "Wij hebben trouwens het gevoel dat men zich bewust is van zijn reputatie en daaraan werkt." (Belga/TE)

De Marokkaanse politie zal vooral worden ingeschakeld in wijken die al jaren zorgen baren wegens kansarmoede, radicale prekers en Syrië-strijders. "De Marokkaanse politie heeft daarvoor een heel andere benadering, die blijkbaar ook rendeert", zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Er valt op dat vlak altijd iets bij te leren." Jonge Belgische agenten gaan dan weer enkele weken ervaring opdoen in een moslimland. "Het is bekend dat onze mensen bij interventies in bepaalde wijken niet altijd op de beste manier reageren. Dat is gewoon iets cultureels." Toch heeft de Marokkaanse politie een bedenkelijke reputatie, zo schrijft De Morgen. Human Rights Watch (HRW) noemt de Marokkaanse politie in zijn laatste jaarverslag zonder meer corrupt en er is een overvloed aan bewijs dat het een dagelijkse praktijk is om bekentenissen te verkrijgen door verdachten te folteren. "Het feit dat kritisch wordt gekeken naar de Marokkaanse politie mag niet beletten dat er op een volwassen manier mee wordt samengewerkt", zegt Jambons woordvoerder. "Wij hebben trouwens het gevoel dat men zich bewust is van zijn reputatie en daaraan werkt." (Belga/TE)