De wet laat het vanaf 1 januari dan wel toe, toch zijn er amper gemeenten die GAS­-boetes zullen uitdelen aan 14­-jarigen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij 75 gemeenten die ook in De Standaard staat.

Na al de ophef rond de verlaging van de leeftijd blijkt dat haast geen enkele Vlaamse gemeente eraan denkt om GAS­-boetes in te voeren voor 14­-jari­gen. Amper vier gemeenten zullen de minimumleeftijd verlagen van 16 naar 14. Antwerpen is een van die vier.

Niet nodig

"Die afwijzing van de leeftijdverlaging verrast ons niet", zegt Tom Deschep­per, stafmedewerker bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Ge­meenten (VVSG) en gespecialiseerd in de wetgeving over GAS­-boetes. "In heel veel gemeenten is stevig en constructief ge­debatteerd over het systeem. De lokale jeugdraden hebben daar ook hun zeg in kunnen doen, en ze hebben vaak alternatie­ven aangeboden. En zo is voor veel gemeenten duide­lijk geworden dat ze die leeftijd­ verlaging niet nodig hadden."

Maximum vrij te kiezen

Vanaf 1 januari laat de wet ook toe om de maximumboetes te verhogen: van 250 naar 350 eu­ro voor volwassenen en van 125 naar 175 euro voor minderjari­gen. "Het staat alle gemeenten vrij om te kiezen wat ze als maximum hanteren", zegt Deschepper. Dertig van de 75 steden en gemeenten die Het Nieuwsblad ondervroeg, gaan voor het maximumbedrag. Zes andere denken er nog over na.

Ondertussen stuurt minister van Binnenland­se Zaken Joëlle Milquet (CDH) volgende week een handboek naar alle ge­meentebesturen over mo­gelijke GAS­-sancties. (Belga/TV)

De wet laat het vanaf 1 januari dan wel toe, toch zijn er amper gemeenten die GAS­-boetes zullen uitdelen aan 14­-jarigen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij 75 gemeenten die ook in De Standaard staat.Na al de ophef rond de verlaging van de leeftijd blijkt dat haast geen enkele Vlaamse gemeente eraan denkt om GAS­-boetes in te voeren voor 14­-jari­gen. Amper vier gemeenten zullen de minimumleeftijd verlagen van 16 naar 14. Antwerpen is een van die vier."Die afwijzing van de leeftijdverlaging verrast ons niet", zegt Tom Deschep­per, stafmedewerker bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Ge­meenten (VVSG) en gespecialiseerd in de wetgeving over GAS­-boetes. "In heel veel gemeenten is stevig en constructief ge­debatteerd over het systeem. De lokale jeugdraden hebben daar ook hun zeg in kunnen doen, en ze hebben vaak alternatie­ven aangeboden. En zo is voor veel gemeenten duide­lijk geworden dat ze die leeftijd­ verlaging niet nodig hadden."Vanaf 1 januari laat de wet ook toe om de maximumboetes te verhogen: van 250 naar 350 eu­ro voor volwassenen en van 125 naar 175 euro voor minderjari­gen. "Het staat alle gemeenten vrij om te kiezen wat ze als maximum hanteren", zegt Deschepper. Dertig van de 75 steden en gemeenten die Het Nieuwsblad ondervroeg, gaan voor het maximumbedrag. Zes andere denken er nog over na.Ondertussen stuurt minister van Binnenland­se Zaken Joëlle Milquet (CDH) volgende week een handboek naar alle ge­meentebesturen over mo­gelijke GAS­-sancties. (Belga/TV)