Antwerpen: anti-racismebetoging krijgt geen toestemming

Bart De Wever © Belga

Door de geldende maatregelen rond COVID-19 in heel het land, is het nog steeds niet toegelaten om betogingen of manifestaties te organiseren. Wat betekent dat een anti-racismebetoging volgens de Antwerpse autoriteiten niet kan doorgaan.

Een groepering die zich Belgian Youth Against Racism noemt, riep de laatste dagen op sociale media op om een vreedzame solidariteitsactie te houden in meerdere Vlaamse steden. De manifestatie is een reactie op de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij een interventie van de politie. In Antwerpen zou de actie zondag op de Groenplaats doorgaan. De evenementspagina op Facebook telt donderdag al meer dan 600 geïnteresseerden, om ‘vreedzaam en veilig’ hun solidariteit te betuigen.

Maar hoewel bepaalde stemmen op het internet het tegendeel beweren, werd er geen officiële toelating gegeven voor de actie. Dat zegt de Antwerpse politie op Twitter en wordt bevestigd door het kabinet van burgemeester Bart De Wever. ‘Manifestaties blijven verboden, er zal dus geen officiële toelating verleend kunnen worden’, klinkt het donderdag. ‘Berichten dat dit wel zo zou zijn, zijn dus foutief.’

Partner Content