Antiwitwascel spoort 1,18 miljard euro misdaadgeld op, ‘we zijn te laks voor terrorisme’

Jean-Claude Delepière, voorzitter van de antiwitwascel, in 2006 met toenmalig minister van Financiën Reynders © Belga

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), ook wel de antiwitwascel genoemd, heeft in het voorbije jaar voor 1,18 miljard euro misdaadgeld opgespoord en aan de gerechtelijke autoriteiten gemeld. De chef van de organisatie vindt dat we een versnelling hoger moeten schakelen, ook in de strijd tegen de financiering van het terorrisme.

De CFI kreeg volgens haar jaarverslag voor 2013 bijna 23.000 meldingen binnen van verdachte transacties. CFI onderzoekt de meldingen en stuurt ze, indien dat nodig wordt geacht, door naar het gerecht.

Het gaat daarbij onder meer om ernstige fiscale fraude (424 miljoen euro), misbruik van vennootschapsgoederen (93 miljoen euro) en misdrijven die verband houden met faillissementen (62 miljoen euro).

Tijdens de voorstelling van het jaarverslag gaf voorzitter Jean-Claude Delepière kritiek op de gebrekkige follow-up van de vorige regering op het vlak van de financiële criminaliteit en de financiering van het terrorisme. “We leven in een geglobaliseerde wereld waarin de risico’s en bedreigingen op het vlak van de financiering van terrorisme en witwassen van misdaadgeld permanent zijn.”

Lopende zaken

In december 2013 werden twee evaluaties opgesteld inzake witwassen en inzake terreurfinanciering. Die werden aan de betrokken ministeriële comités overgemaakt, maar de aftredende minister van Justitie – in lopende zaken – liet weten dat het ad hoc-comité niet kon bijeenkomen voor het einde van de legislatuur. “Er is veel werk aan de winkel voor de nieuwe regering”, aldus de CFI-voorzitter. Delepière loofde de inspanningen van het federaal parket in de strijd tegen het terrorisme, maar betreurt dat er zowel op Belgisch als op Europees vlak te weinig aandacht is voor de financiering van het terrorisme.

De Cel voor Financiële Informatieverwerking werd 20 jaar geleden opgericht om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden. In die 20 jaar werden verdachte verrichtingen opgespoord voor een totaalbedrag van 22,5 miljard euro.

De financiering van terrorisme vertegenwoordigt 1 procent van het doorgemelde bedrag, namelijk 226 miljoen euro. Ter vergelijking: voor illegale drugshandel werd 2,3 miljard euro doorgemeld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content