De feiten dateren van juni 2016. Een man, die door twee inspecteurs van de politiezone Zaventem werd tegengehouden nadat hij een rood licht had genegeerd, sneerde naar de vrouwelijke agent dat ze een job moest zoeken 'die geschikt is voor een vrouw, zoals bankbediende'.

Toen hij op die uithaal werd aangesproken, deed hij er nog een schepje bovenop door te zeggen dat ze moest ophoepelen en dat hij niet met vrouwen praatte. Hij schold haar ook uit voor 'vuile hoer'.

Het parket van Halle-Vilvoorde besloot de man onder meer te dagvaarden voor seksisme. Op 7 november vorig jaar velde de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel een vonnis, dat nu pas bekend raakte. De man moet een boete van 3.000 euro betalen. Als hij weigert, kan de sanctie vervangen worden door een celstraf van een maand.

Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn ze blij met het vonnis. 'Veel mensen hebben die wet, die uniek in de wereld is, overbodig genoemd en dachten dat ze nooit toegepast zou worden. Dit is het beste bewijs dat dit niet het geval is', zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens.

De feiten dateren van juni 2016. Een man, die door twee inspecteurs van de politiezone Zaventem werd tegengehouden nadat hij een rood licht had genegeerd, sneerde naar de vrouwelijke agent dat ze een job moest zoeken 'die geschikt is voor een vrouw, zoals bankbediende'. Toen hij op die uithaal werd aangesproken, deed hij er nog een schepje bovenop door te zeggen dat ze moest ophoepelen en dat hij niet met vrouwen praatte. Hij schold haar ook uit voor 'vuile hoer'. Het parket van Halle-Vilvoorde besloot de man onder meer te dagvaarden voor seksisme. Op 7 november vorig jaar velde de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel een vonnis, dat nu pas bekend raakte. De man moet een boete van 3.000 euro betalen. Als hij weigert, kan de sanctie vervangen worden door een celstraf van een maand. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn ze blij met het vonnis. 'Veel mensen hebben die wet, die uniek in de wereld is, overbodig genoemd en dachten dat ze nooit toegepast zou worden. Dit is het beste bewijs dat dit niet het geval is', zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens.