Anticorruptiewaakhond Raad van Europa geeft België opnieuw onvoldoende

Raad Van Europa

Van de 22 aanbevelingen die de anticorruptiewaakhond van de Raad van Europa, de GRECO, eind 2019 aan België heeft gedaan over het voorkomen van corruptie in politieke middens en bij de politie, zijn er nog maar twee op afdoende wijze uitgevoerd of aangepakt. Twee andere zijn gedeeltelijk geïmplementeerd, de overige achttien nog niet. Dat staat in een nieuw rapport van de GRECO (wat staat voor Group of States against Corruption).

Het vijfde rapport van de GRECO keek naar het voorkomen van corruptie en het promoten van integriteit in hoge politieke functies en bij de politie. De goeie punten gaan naar twee aanbevelingen in verband met de preventie van corruptie bij de politie. Zo werd de cel integriteit van de federale politie zoals gevraagd versterkt en is er werk gemaakt van een update van de gedragscode voor de politiediensten. Op andere domeinen is er nog werk, zoals het verbeteren van de interne controle. Minder tevreden is de GRECO met de vooruitgang wat betreft politieke functies. ‘Er werden maar weinig concrete maatregelen genomen’, klinkt het.

België krijgt wel een pluim voor de publicatie van lijsten van leden van ‘strategische cellen’ en belangrijke politieke adviseurs van ministers op een publieke website. ‘Dit is een goede praktijk die andere landen kan inspireren’, klinkt het.

Daarnaast stelt de anticorruptiewaakhond vast dat beleidsmedewerkers van ministers en staatssecretarissen zullen kunnen deelnemen aan workshops rond integriteit. Maar ‘de implementatie van alle andere aanbevelingen zit nog maar in de fase van intenties of voorbereidende consultaties’, klinkt het. Zo is er nog geen ethische code voor ministers en de strategische medewerkers van hun kabinetten, die gepaard zou moeten gaan met opvolging en eventuele sancties.

En is er nog onvoldoende werk gemaakt van richtlijnen over omgaan met lobbyisten. ‘Er zullen nog beduidende inspanningen geleverd moeten worden om de aanbevelingen op voldoende wijze te implementeren de komende achttien maanden’, besluit de GRECO. Tegen eind juni 2023 verwacht de anticorruptiewaakhond een nieuwe stand van zaken.

Partner Content