"We hopen toch op zo'n 500 deelnemers", zegt organisator Emmanuel Biniamu. Er zouden ook Congolezen uit Parijs afzakken naar Antwerpen. De manifestanten zorgen voor een eigen ordedienst om toestanden zoals de afgelopen weken in de Brusselse wijk Matonge te vermijden.

Lichte bezorgdheid

Ook de politie neemt extra voorzorgen. "Burgemeester Janssens volgt het principe dat er zoveel mogelijk betogingen moeten kunnen doorgaan", zegt woordvoerder Bart Govaert. "Maar we willen niet nodeloos risico's lopen, dus hebben we de politie om een extra advies gevraagd. Die heeft haar fiat gegeven."

Volgens politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens is er bij het korps lichte bezorgdheid, maar rekent de politie erop dat de afspraken met de organisatoren worden nageleefd. "De route wordt nog besproken. We proberen de impact op het verkeer en de risicofactoren te beperken, waardoor de overlast voor de winkels beperkt blijft", zegt Bastiaenssens.

Bloedig protest in Congo

Sinds Joseph Kabila op 9 december werd uitgeroepen tot winnaar van de Congolese presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zijn minstens 24 mensen gedood door veiligheidstroepen. "Tussen 9 en 14 december hebben de Congolese politie en het leger zeker 24 mensen om het leven gebracht. In Kinshasa vielen 20 doden, 2 in Noord-Kivu en 2 in het centraal gelegen West-Kasaï", zegt Human Rights Watch (HRW).

De organisatie baseert zich daarbij op getuigenissen van bijna 90 slachtoffers, familieleden van slachtoffers en andere getuigen. (Belga/RDM)

"We hopen toch op zo'n 500 deelnemers", zegt organisator Emmanuel Biniamu. Er zouden ook Congolezen uit Parijs afzakken naar Antwerpen. De manifestanten zorgen voor een eigen ordedienst om toestanden zoals de afgelopen weken in de Brusselse wijk Matonge te vermijden. Lichte bezorgdheidOok de politie neemt extra voorzorgen. "Burgemeester Janssens volgt het principe dat er zoveel mogelijk betogingen moeten kunnen doorgaan", zegt woordvoerder Bart Govaert. "Maar we willen niet nodeloos risico's lopen, dus hebben we de politie om een extra advies gevraagd. Die heeft haar fiat gegeven." Volgens politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens is er bij het korps lichte bezorgdheid, maar rekent de politie erop dat de afspraken met de organisatoren worden nageleefd. "De route wordt nog besproken. We proberen de impact op het verkeer en de risicofactoren te beperken, waardoor de overlast voor de winkels beperkt blijft", zegt Bastiaenssens. Bloedig protest in Congo Sinds Joseph Kabila op 9 december werd uitgeroepen tot winnaar van de Congolese presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zijn minstens 24 mensen gedood door veiligheidstroepen. "Tussen 9 en 14 december hebben de Congolese politie en het leger zeker 24 mensen om het leven gebracht. In Kinshasa vielen 20 doden, 2 in Noord-Kivu en 2 in het centraal gelegen West-Kasaï", zegt Human Rights Watch (HRW). De organisatie baseert zich daarbij op getuigenissen van bijna 90 slachtoffers, familieleden van slachtoffers en andere getuigen. (Belga/RDM)