Anoniem solliciteren: Werkgevers zien niet meteen heil in voorstel De Coninck

Minister van Werk Monica De Coninck gaat anoniem solliciteren mogelijk maken. Zo wil ze vrouwen, ouderen, minderheden en mensen met een handicap makkelijker toegang geven tot de arbeidsmarkt. Werkgeversorganisaties staan niet te springen om het voorstel in te voeren.

De werkgevers vinden dat overigens geen goed plan, staat in De Morgen.

“Hoewel een anonieme sollicitatie geen mirakeloplossing is, kan het gebruik ervan wel kaderen in een ruimer beleid om de rekruteringsmethodes van bedrijven te herbekijken”, stelt de minister. “Het biedt alle kandidaten in de eerste fase van een selectie dezelfde kansen.”

In de publieke sector zijn de eerste fases van selectieprocedures nu al grotendeels anoniem, luidt het nog. “De regering wenst daarom dit type van selecties aan te moedigen in de private sector.”

“Een rondje bedrijven pesten”
De Coninck heeft de Nationale Arbeidsraad gevraagd om uit te werken hoe werkgevers “gestimuleerd” kunnen worden om anonieme sollicitaties vaker toe te passen. Ze wil het voorstel laten uitwerken door werkgevers- en werknemersorganisaties.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt zegt dat anoniem solliciteren niet werkt. “We hebben binnen Unizo zelf een experiment opgezet en de praktische uitvoering bleek een gigantische rompslomp.” Van Eetvelt vindt het ook niet kunnen dat “de regering de werkgevers nog maar eens een regeltje oplegt”. Van Eetvelt laat weten wel een nieuw experiment te willen opzetten op vraag van de minister, als de werkwijze herbekeken wordt.

Ook Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is niet laaiend enthousiast over het voorstel van De Coninck. De organisatie spreekt van “een nieuw rondje bedrijven pesten” omdat de maatregel tot langere sollicitatieprocedures zal leiden. Volgens Mattheeuws kan de discriminatie bovendien nog steeds optreden in een volgende gespreksronde. Dat meldt de VRT.
Ingewikkelder en duurder

Ook Zuhal Demir, arbeidsmarktspecialiste voor de N-VA, ziet geen heil in de maatregel. “Het probleem zal verschoven worden naar de laatste sollicitatie- of selectieronde”, luidt het daar. Demir voegt toe dat anoniem solliciteren de aanwervingsprocedure ook ingewikkelder en dus ook duurder maakt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content