De ministerraad heeft woensdag Annemie Turtelboom voorgedragen als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer. Die instelling onderzoekt de betrouwbaarheid van de begrotingen van de Europese instellingen. Iedere lidstaat is door één lid vertegenwoordigd. De kandidatuur van Turtelboom wordt donderdag al voorgelegd op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie. Het zijn de lidstaten die de leden van de Rekenkamer benoemen.

De regering moest op zoek naar een nieuw Belgisch lid voor de Rekenkamer nadat het Europees Parlement in november een negatief advies had uitgebracht over de kandidatuur van Karel Pinxten. De 65-jarige oud-minister van Landbouw en Defensie ambieerde een derde ambtstermijn van zes jaar, maar dat zag een meerderheid van het halfrond niet zitten. Intussen opende het Europese antifraudebureau OLAF ook een onderzoek naar Pinxten.

De 50-jarige Annemie Turtelboom zat van 2008 tot 2014 in de federale regering, waar ze onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Justitie was. In 2014 maakte ze de overstap naar de Vlaamse regering. Ze was er viceminister-president en minister van Begroting en Energie. In april 2016 nam ze ontslag omdat het dossier rond de zogenaamde Turteltaks 'te gepersonaliseerd' was geworden.

De ministerraad heeft woensdag Annemie Turtelboom voorgedragen als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer. Die instelling onderzoekt de betrouwbaarheid van de begrotingen van de Europese instellingen. Iedere lidstaat is door één lid vertegenwoordigd. De kandidatuur van Turtelboom wordt donderdag al voorgelegd op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie. Het zijn de lidstaten die de leden van de Rekenkamer benoemen.De regering moest op zoek naar een nieuw Belgisch lid voor de Rekenkamer nadat het Europees Parlement in november een negatief advies had uitgebracht over de kandidatuur van Karel Pinxten. De 65-jarige oud-minister van Landbouw en Defensie ambieerde een derde ambtstermijn van zes jaar, maar dat zag een meerderheid van het halfrond niet zitten. Intussen opende het Europese antifraudebureau OLAF ook een onderzoek naar Pinxten. De 50-jarige Annemie Turtelboom zat van 2008 tot 2014 in de federale regering, waar ze onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Justitie was. In 2014 maakte ze de overstap naar de Vlaamse regering. Ze was er viceminister-president en minister van Begroting en Energie. In april 2016 nam ze ontslag omdat het dossier rond de zogenaamde Turteltaks 'te gepersonaliseerd' was geworden.