Na 16 jaar zwaait Merkel binnenkort af als Duits regeringsleider. Haar officieel bezoek aan ons land moet dan ook als een afscheidsbezoek gezien worden. De bondskanselier werd eerst ontvangen door koning Filip in het Paleis van Laken. De vorst kende haar er het Groot Lint van de Leopoldsorde toe. "Onze landen onderhouden een bevoorrechte relatie en werken samen aan het Europese project", sprak hij Merkel toe. "Deze hoogste Belgische onderscheiding ontvangt u voor uw leiderschap, uw Europese inzet en uw verbondenheid met ons land."

Merkel bouwde sterke persoonlijke relaties op in ons land, merkte de koning op. Sinds ze in november 2005 bondskanselier werd, werkte ze met maar liefst zeven Belgische premiers samen: Guy Verhofstadt, Yves Leterme, Herman Van Rompuy, Elio Di Rupo, Charles Michel, Sophie Wilmès en Alexander De Croo.

Met De Croo had Merkel in de loop van de namiddag een onderhoud in het Egmontpaleis, waar ze met een officiële plechtigheid ontvangen werd. Ze bespraken er de bilaterale relaties, maar ook Europese dossiers als de problemen met de rechtsstaat in verschillende landen, het migratiebeleid en de situatie in Afghanistan. Na afloop hielden beide regeringsleiders een korte persconferentie.

De Croo dankte Merkel expliciet voor het leiderschap dat ze aan de dag heeft gelegd. "U was verbluffend in de rol die u speelde. (...) Godzijdank kon Europa rekenen op uw 'gave van inzicht', uw vermogen om een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet", verwees hij naar de verschillende crisissen waar ze Europa mee doorheen loodste. "U bewaarde altijd uw cool."

Voor Duitsland en België is Europa meer dan geografie, zei De Croo. "het is het besef dat er meer is dat ons bindt dan ons scheidt".

Merkel reageerde dat de volgende Duitse coalitie ongetwijfeld even pro-Europees als de huidige zal zijn. "Ik ga ervan uit dat veel van wat wij in gang hebben gezet zal voortgezet worden, maar er zullen ook nieuwe accenten gelegd worden." Ze prees het Europese vermogen om compromissen te sluiten. "Dat moet ook, anders kunnen we niet wegen op het wereldtoneel."

Na 16 jaar zwaait Merkel binnenkort af als Duits regeringsleider. Haar officieel bezoek aan ons land moet dan ook als een afscheidsbezoek gezien worden. De bondskanselier werd eerst ontvangen door koning Filip in het Paleis van Laken. De vorst kende haar er het Groot Lint van de Leopoldsorde toe. "Onze landen onderhouden een bevoorrechte relatie en werken samen aan het Europese project", sprak hij Merkel toe. "Deze hoogste Belgische onderscheiding ontvangt u voor uw leiderschap, uw Europese inzet en uw verbondenheid met ons land." Merkel bouwde sterke persoonlijke relaties op in ons land, merkte de koning op. Sinds ze in november 2005 bondskanselier werd, werkte ze met maar liefst zeven Belgische premiers samen: Guy Verhofstadt, Yves Leterme, Herman Van Rompuy, Elio Di Rupo, Charles Michel, Sophie Wilmès en Alexander De Croo. Met De Croo had Merkel in de loop van de namiddag een onderhoud in het Egmontpaleis, waar ze met een officiële plechtigheid ontvangen werd. Ze bespraken er de bilaterale relaties, maar ook Europese dossiers als de problemen met de rechtsstaat in verschillende landen, het migratiebeleid en de situatie in Afghanistan. Na afloop hielden beide regeringsleiders een korte persconferentie. De Croo dankte Merkel expliciet voor het leiderschap dat ze aan de dag heeft gelegd. "U was verbluffend in de rol die u speelde. (...) Godzijdank kon Europa rekenen op uw 'gave van inzicht', uw vermogen om een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet", verwees hij naar de verschillende crisissen waar ze Europa mee doorheen loodste. "U bewaarde altijd uw cool." Voor Duitsland en België is Europa meer dan geografie, zei De Croo. "het is het besef dat er meer is dat ons bindt dan ons scheidt". Merkel reageerde dat de volgende Duitse coalitie ongetwijfeld even pro-Europees als de huidige zal zijn. "Ik ga ervan uit dat veel van wat wij in gang hebben gezet zal voortgezet worden, maar er zullen ook nieuwe accenten gelegd worden." Ze prees het Europese vermogen om compromissen te sluiten. "Dat moet ook, anders kunnen we niet wegen op het wereldtoneel."