Zowel Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, als Yvan Mayeur (PS), burgemeester van Brussel, kondigde al aan Syriëstrijders te schrappen uit het bevolkingsregister.

Dat blijkt intussen het geval te zijn voor één op de vijf die naar Syrië vertrok om te vechten en later naar België is teruggekeerd, blijkt uit cijfers die De Zondag kon inkijken.

De Syriëstrijders zouden in principe sociale rechten verliezen, zoals het recht op een uitkering. Dat blijkt echter niet zo vanzelfsprekend. Op 18 februari van dit jaar waren er 21 teruggekeerde Syriëstrijders geschrapt uit de registers op een totaal van113 personen met een bevolkingsdossier. Dat is minder dan één op vijf.

"Dat betekent dat 82 procent van hen nog steeds uitkeringsgerechtigd is. De Belgische staat lijkt wel een wilde weldoener voor jihadisten", luidt de reactie van Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter.

Uit de cijfers blijkt ook dat de meerderheid van de teruggekeerde Syriëstrijders uit het Brussels Gewest komt (61) en de provincies Luik (17) en Antwerpen (15). (De Zondag/BO)

Zowel Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, als Yvan Mayeur (PS), burgemeester van Brussel, kondigde al aan Syriëstrijders te schrappen uit het bevolkingsregister. Dat blijkt intussen het geval te zijn voor één op de vijf die naar Syrië vertrok om te vechten en later naar België is teruggekeerd, blijkt uit cijfers die De Zondag kon inkijken. De Syriëstrijders zouden in principe sociale rechten verliezen, zoals het recht op een uitkering. Dat blijkt echter niet zo vanzelfsprekend. Op 18 februari van dit jaar waren er 21 teruggekeerde Syriëstrijders geschrapt uit de registers op een totaal van113 personen met een bevolkingsdossier. Dat is minder dan één op vijf."Dat betekent dat 82 procent van hen nog steeds uitkeringsgerechtigd is. De Belgische staat lijkt wel een wilde weldoener voor jihadisten", luidt de reactie van Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter.Uit de cijfers blijkt ook dat de meerderheid van de teruggekeerde Syriëstrijders uit het Brussels Gewest komt (61) en de provincies Luik (17) en Antwerpen (15). (De Zondag/BO)