Amokmakers betoging Brussel riskeren 10 jaar celstraf

Betoging Brussel © BELGAIMAGE

De relschoppers die tijdens de nationale betoging in Brussel vijf agenten zouden hebben verwond, riskeren vervolgd te worden en kunnen gevangenisstraffen krijgen tot 10 jaar cel.

De man die opgepakt was omdat hij bij de rellen tijdens de nationale betoging vijf agenten zou verwond hebben, is door de onderzoeksrechter aangehouden. Dat meldt het Brusselse parket. De man moet nu binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen, die zich dan zal moeten uitspreken over zijn verdere aanhouding. Hij, en andere relschoppers die vervolgd zouden worden, riskeren zware gevangenisstraffen die kunnen oplopen tot 10 jaar cel, zegt advocaat Dimitri de Béco.

Bij de rellen die de betoging ontsierden, raakte een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. Langs het parcours van de betoging sneuvelden ook verschillende ruiten. De politie pakte 43 relschoppers op, twee van hen gerechtelijk.

Arbeidsongeschikt

Eén van die twee, die vier agenten zou verwond hebben, kreeg een rechtstreekse dagvaarding, de tweede, die vijf agenten zou verwond hebben, werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden. De politie is intussen ook nog op zoek naar vier andere relschoppers die agenten zouden verwond hebben en van wie de identiteit achterhaald is kunnen worden.

De relschoppers die zich voor de correctionele rechtbank zouden moeten verantwoorden, kunnen daar fikse gevangenisstraffen oplopen. “Op slagen en verwondingen op politiemensen staan strenge straffen”, zegt advocaat Dimitri de Béco. “Voor eenvoudige slagen en verwondingen spreken we over celstraffen van 1 maand tot 1 jaar en geldboetes van 300 tot 1.800 euro maar als het gaat om slagen en verwondingen met voorbedachtheid waardoor de agenten tijdelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt, loopt de maximumstraf al op tot 5 jaar en boetes tot 3.000 euro. Is het slachtoffer blijvend arbeidsongeschikt, kan het zelfs om 15 jaar cel gaan als er sprake is van voorbedachtheid.”

Brandstichting

Maar zelfs de relschoppers die geen agenten geslagen of verwond hebben, kunnen zwaar gestraft worden. “Het parket kan hen vervolgen voor weerspannigheid”, gaat meester de Béco verder. “Op eenvoudige weerspannigheid staan celstraffen van 8 dagen tot 6 maanden. Wordt die met wapens gepleegd, dan zijn het straffen van 3 maanden tot 2 jaar. Als de weerspannigheid in groep wordt gepleegd en na een voorafgaande afspraak, dan riskeren de weerspannigen die wapens gebruikten, een celstraf van vijf jaar tot tien jaar en wie geen wapens gebruikte, een gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar. Vanaf wanneer er sprake is van een voorafgaande afspraak, moet door de rechter geïnterpreteerd worden.”

Ook op vernieling of brandstichting van roerende goederen zoals wagens staan celstraffen die kunnen oplopen tot 5 jaar. “Het gaat telkens wel om maximumstraffen”, aldus nog meester de Béco.

Charles Michel steunt gewonden

Premier Charles Michel (MR) heeft intussen contact gehad met de oversten van de agenten die gewond raakten tijdens de betoging in Brussel. Hij wilde daarmee zijn bezorgdheid tonen na de hevige incidenten. De premier wenste de agenten veel beterschap en bedankte hen voor hun werk in moeilijke omstandigheden, zo werd in de omgeving van de premier vernomen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content