In het Amnesty-rapport over de toestand van de mensenrechten in de wereld, wordt het Belgische asielbeleid op de korrel genomen. Daarnaast wordt ook het Belgisch boerkaverbod bekritiseerd.

De mensenrechtenorganisatie besteedt in het rapport aandacht aan de Belgische opvangcrisis. "De overheden laten vele asielzoekers nog altijd dakloos en in armoede leven", zo stelt Amnesty International.

Tussen oktober 2009 en einde 2011 werden 12.00 asielzoekers, onder wie ook kinderen, de toegang tot het officiële opvangsysteem ontzegd. "Zij bleven achter zonder onderdak of medische, sociale of juridische bijstand", luidt de kritiek.

Ook klaagt de organisatie aan dat België afgelopen jaar minstens twee keer geprobeerd heeft om - enkel op basis van diplomatieke garanties - buitenlanders uit te wijzen naar een land waar de betrokkenen te maken kunnen krijgen met foltering of mishandeling.

Voorts stelt Amnesty dat er in ons land sprake is van religieuze discriminatie. "Mensen die islamitische symbolen of kledij dragen, worden vooral getroffen door discriminatie wanneer ze toegang tot een job wil krijgen", luidt het.

Ten slotte ligt ook het verbod op gezichtsbedekkende kledij onder vuur. "Hoewel hij neutraal geformuleerd werd, lijkt de wet zich te richten op het dragen van volledig gezichtsbedekkende sluiers." (Belga/SD)


In het Amnesty-rapport over de toestand van de mensenrechten in de wereld, wordt het Belgische asielbeleid op de korrel genomen. Daarnaast wordt ook het Belgisch boerkaverbod bekritiseerd. De mensenrechtenorganisatie besteedt in het rapport aandacht aan de Belgische opvangcrisis. "De overheden laten vele asielzoekers nog altijd dakloos en in armoede leven", zo stelt Amnesty International. Tussen oktober 2009 en einde 2011 werden 12.00 asielzoekers, onder wie ook kinderen, de toegang tot het officiële opvangsysteem ontzegd. "Zij bleven achter zonder onderdak of medische, sociale of juridische bijstand", luidt de kritiek. Ook klaagt de organisatie aan dat België afgelopen jaar minstens twee keer geprobeerd heeft om - enkel op basis van diplomatieke garanties - buitenlanders uit te wijzen naar een land waar de betrokkenen te maken kunnen krijgen met foltering of mishandeling. Voorts stelt Amnesty dat er in ons land sprake is van religieuze discriminatie. "Mensen die islamitische symbolen of kledij dragen, worden vooral getroffen door discriminatie wanneer ze toegang tot een job wil krijgen", luidt het. Ten slotte ligt ook het verbod op gezichtsbedekkende kledij onder vuur. "Hoewel hij neutraal geformuleerd werd, lijkt de wet zich te richten op het dragen van volledig gezichtsbedekkende sluiers." (Belga/SD)