Amerikaans ministerie van Justitie: ‘Trump wilde overheidsdocumenten verborgen houden’

Donald Trump. © AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt bewijs te hebben dat het team rond voormalig president Donald Trump heeft geprobeerd documenten te verbergen die de miljardair had meegenomen uit het Witte Huis naar zijn verblijf in Florida. Een advocaat van Donald Trump zou bij een bezoek van de FBI in juni agenten ‘expliciet verboden’ hebben in dozen in een opslagruimte in Mar-a-Lago te kijken.

Het ministerie schrijft dat in een nieuw ingediend stuk in de zaak waarin een rechter beslist over het verzoek van Trump om een zogeheten ‘special master’ aan te stellen. Dat is een soort onafhankelijke arbiter die in het Amerikaans recht optreedt wanneer de rechtbank meent dat overheidsinstanties burgerrechten schenden. ‘De overheid heeft ook bewijs dat overheidsdocumenten waarschijnlijk verborgen en verwijderd zijn uit de opslagruimte en dat er waarschijnlijk pogingen zijn ondernomen om het onderzoek van de regering te belemmeren’, schrijft het ministerie.

De federale recherche FBI deed op 8 augustus een huiszoeking op het landgoed van Trump in Florida. Uit een eerder vrijgegeven huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen, is gebleken dat een deel van het in Trumps residentie gevonden materiaal de status ’topgeheim’ had, dat volgens protocollen bij de overheid moet worden opgeborgen.

Partner Content