Technici van de departementen Financiën en Energie gaan de cijfers die voorhanden zijn over de nucleaire rente verwerken en een juridisch duurzaam heffingsmechanisme voorbereiden.

Dat verklaarde premier Yves Leterme donderdag in de Kamer, waar hij opnieuw aan de tand werd gevoeld over de studie die de Nationale Bank naar de nucleaire rente uitvoerde.

Sp.a-fractieleider Bruno Tobback en Jean-Marie Dedecker (LDD) verweten de eerste minister de Nationale Bank en de federale regulator CREG tegen elkaar te hebben uitgespeeld. Zoals bekend schat de energieregulator de nucleaire rente tussen 1,75 en 2,28 miljard euro. De NBB raamt die op 809 à 951 miljoen euro.

"Hoe zou u het vinden indien Anderlecht en Standard binnenkort elk hun eigen scheidsrechter mogen meebrengen? Dat is wat u heeft gedaan in de discussie over de nucleaire rente", wierp Tobback de premier voor de voeten. Dedecker stelde dat Leterme de geloofwaardigheid van beide instellingen sterk heeft aangetast.

De premier herhaalde dat zijn regering de eerste is die er in slaagt een stuk van die rente af te romen. Hij herinnerde aan de beslissingen die einde maart door het kernkabinet werden genomen.

Die houden in dat technici zullen worden gevraagd de cijferdiscussie om te bouwen tot een billijke en rechtvaardige heffing die juridisch standhoudt, dat er simulaties zullen worden gemaakt voor 2008, 2009 en 2010 en dat het parlement alle ruimte krijgt om zich in de discussie te mengen.

Achteraf liet hij verstaan dat die technici ambtenaren van Financiën en Energie zullen zijn. (Belga)

Technici van de departementen Financiën en Energie gaan de cijfers die voorhanden zijn over de nucleaire rente verwerken en een juridisch duurzaam heffingsmechanisme voorbereiden. Dat verklaarde premier Yves Leterme donderdag in de Kamer, waar hij opnieuw aan de tand werd gevoeld over de studie die de Nationale Bank naar de nucleaire rente uitvoerde. Sp.a-fractieleider Bruno Tobback en Jean-Marie Dedecker (LDD) verweten de eerste minister de Nationale Bank en de federale regulator CREG tegen elkaar te hebben uitgespeeld. Zoals bekend schat de energieregulator de nucleaire rente tussen 1,75 en 2,28 miljard euro. De NBB raamt die op 809 à 951 miljoen euro. "Hoe zou u het vinden indien Anderlecht en Standard binnenkort elk hun eigen scheidsrechter mogen meebrengen? Dat is wat u heeft gedaan in de discussie over de nucleaire rente", wierp Tobback de premier voor de voeten. Dedecker stelde dat Leterme de geloofwaardigheid van beide instellingen sterk heeft aangetast. De premier herhaalde dat zijn regering de eerste is die er in slaagt een stuk van die rente af te romen. Hij herinnerde aan de beslissingen die einde maart door het kernkabinet werden genomen. Die houden in dat technici zullen worden gevraagd de cijferdiscussie om te bouwen tot een billijke en rechtvaardige heffing die juridisch standhoudt, dat er simulaties zullen worden gemaakt voor 2008, 2009 en 2010 en dat het parlement alle ruimte krijgt om zich in de discussie te mengen. Achteraf liet hij verstaan dat die technici ambtenaren van Financiën en Energie zullen zijn. (Belga)