"Men moet goed nadenken wat men wil. Twee weken geleden kondigde N-VA nog aan dat de partij gemakkelijker de Belgische nationaliteit wil afnemen van veroordeelde terroristen. Dat kunnen we begrijpen. Maar als je de dubbele nationaliteit afvoert, dan zijn zulke mensen allemaal Belgen en kan je hen niet terugsturen." Zo reageert Wouter Beke (CD&V) op het voorstel van Zuhal Demir (N-VA). Het Kamerlid verklaarde vrijdag af te willen van die automatische dubbele nationaliteit voor Belgische Turken.

Wie hier geboren is, moet kiezen, vindt Demir. "Je bent Turk óf Belg." In Duitsland is de dubbele nationaliteit ook afgeschaft, stelt de N-VA'ster, die vindt dat de integratie van Turken in België geflopt is. Ze wil ook de oude bilaterale verdragen met Turkije en Marokko herbekijken. Wie in een van die twee landen heeft gewerkt, kan in België na één dag werken een werkloosheidsvergoeding krijgen.

De praktijk

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt het naar eigen zeggen logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft. "De keuze voor een nieuwe nationaliteit is een positieve keuze. Wie die maakt, aanvaardt ook een aantal consequenties. Het is een teken van integratie en van gehechtheid aan je land. Vanuit die optiek lijkt het ons logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft."

De praktijk is echter minder evident, stelt de voorzitter. Er zijn immers landen, zoals Marokko, Syrië of Turkije, die niet toestaan dat mensen die van daar komen hun nationaliteit opgeven. Ook die landen zouden dus hun wetgeving moeten aanpassen. Daarnaast hebben ook veel Belgen die in het buitenland verblijven de dubbele nationaliteit, brengt Beke in herinnering. (Belga/TE)

"Men moet goed nadenken wat men wil. Twee weken geleden kondigde N-VA nog aan dat de partij gemakkelijker de Belgische nationaliteit wil afnemen van veroordeelde terroristen. Dat kunnen we begrijpen. Maar als je de dubbele nationaliteit afvoert, dan zijn zulke mensen allemaal Belgen en kan je hen niet terugsturen." Zo reageert Wouter Beke (CD&V) op het voorstel van Zuhal Demir (N-VA). Het Kamerlid verklaarde vrijdag af te willen van die automatische dubbele nationaliteit voor Belgische Turken.Wie hier geboren is, moet kiezen, vindt Demir. "Je bent Turk óf Belg." In Duitsland is de dubbele nationaliteit ook afgeschaft, stelt de N-VA'ster, die vindt dat de integratie van Turken in België geflopt is. Ze wil ook de oude bilaterale verdragen met Turkije en Marokko herbekijken. Wie in een van die twee landen heeft gewerkt, kan in België na één dag werken een werkloosheidsvergoeding krijgen. CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt het naar eigen zeggen logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft. "De keuze voor een nieuwe nationaliteit is een positieve keuze. Wie die maakt, aanvaardt ook een aantal consequenties. Het is een teken van integratie en van gehechtheid aan je land. Vanuit die optiek lijkt het ons logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft." De praktijk is echter minder evident, stelt de voorzitter. Er zijn immers landen, zoals Marokko, Syrië of Turkije, die niet toestaan dat mensen die van daar komen hun nationaliteit opgeven. Ook die landen zouden dus hun wetgeving moeten aanpassen. Daarnaast hebben ook veel Belgen die in het buitenland verblijven de dubbele nationaliteit, brengt Beke in herinnering. (Belga/TE)