De Vlaamse justitiehuizen dreigen met acties als er niet snel onderhandelingen worden opgestart over hun toekomst. Dat laten ze weten in een mededeling.

De zesde staatshervorming of het vlinderakkoord van oktober 2011 zorgde ervoor dat een deel van justitie, onder andere de justitiehuizen en het jeugdsanctierecht, werd overgedragen naar de gemeenschappen. Voor de FOD Justitie gaat het om de jeugdinstellingen Tongeren en Everberg, het elektronisch toezicht en de justitiehuizen. De overdracht zou moeten rond zijn op 1 januari 2015.

"Op datum van vandaag, 30 oktober 2014, weet het personeel nog steeds niet waar ze terecht zullen komen, hoeveel ze gaan verdienen, enz", laken de justitiehuizen in een persbericht. Nog volgens de justitiehuizen hadden de onderhandelingen eind september moeten starten. Dit werd echter niet nageleefd, zeggen zij. De volgende startdatum was 3 november, "maar wij krijgen het signaal dat ook deze datum niet zal worden nageleefd".

'Wij hebben het recht op duidelijkheid'

"Het personeel geraakt het langzaam aan beu. Wij moeten constateren dat aan Franstalige kant de onderhandelingen al gestart zijn en in een vergevorderd stadium zitten. Op Vlaams niveau blijven wij op onze honger zitten. Wij vragen met aandrang aan bestuurszaken, bevoegdheid van minister Liesbeth Homans (N-VA), om niet langer te dralen en de onderhandelingen op te starten."

"We hebben het recht op duidelijkheid. Het personeel voelt zich een speelbal in een politiek spel. Indien minister Homans blijft talmen om de onderhandelingen op te starten zijn acties onvermijdelijk." (Belga/AVE)

De Vlaamse justitiehuizen dreigen met acties als er niet snel onderhandelingen worden opgestart over hun toekomst. Dat laten ze weten in een mededeling.De zesde staatshervorming of het vlinderakkoord van oktober 2011 zorgde ervoor dat een deel van justitie, onder andere de justitiehuizen en het jeugdsanctierecht, werd overgedragen naar de gemeenschappen. Voor de FOD Justitie gaat het om de jeugdinstellingen Tongeren en Everberg, het elektronisch toezicht en de justitiehuizen. De overdracht zou moeten rond zijn op 1 januari 2015. "Op datum van vandaag, 30 oktober 2014, weet het personeel nog steeds niet waar ze terecht zullen komen, hoeveel ze gaan verdienen, enz", laken de justitiehuizen in een persbericht. Nog volgens de justitiehuizen hadden de onderhandelingen eind september moeten starten. Dit werd echter niet nageleefd, zeggen zij. De volgende startdatum was 3 november, "maar wij krijgen het signaal dat ook deze datum niet zal worden nageleefd". "Het personeel geraakt het langzaam aan beu. Wij moeten constateren dat aan Franstalige kant de onderhandelingen al gestart zijn en in een vergevorderd stadium zitten. Op Vlaams niveau blijven wij op onze honger zitten. Wij vragen met aandrang aan bestuurszaken, bevoegdheid van minister Liesbeth Homans (N-VA), om niet langer te dralen en de onderhandelingen op te starten." "We hebben het recht op duidelijkheid. Het personeel voelt zich een speelbal in een politiek spel. Indien minister Homans blijft talmen om de onderhandelingen op te starten zijn acties onvermijdelijk." (Belga/AVE)