Almaci trekt Vlaamse lijst voor Groen in Antwerpen, Calvo de Kamerlijst

Meyrem Almaci © Belga

Als de partijleden er zaterdag mee instemmen, trekt partijvoorzitter Meyrem Almaci bij de verkiezingen van 26 mei de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen. Kamerlid Kristof Calvo zal in die provincie de Kamerlijst trekken. Dat heeft de partij vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe krijgt een plaats op de Antwerpse Kamerlijst voor Groen. Dat maakte de partij vrijdagmiddag bekend. De partij schudde vrijdag nog twee andere ‘witte konijnen’ uit de mouw, allebei voor Vlaams-Brabant. Het gaat om Chris Steenwegen, voormalig algemeen directeur bij Natuurpunt, en deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors.

Bogdan Vanden Berghe
Bogdan Vanden Berghe© 11.11.11

De 47-jarige Antwerpenaar Vanden Berghe stopt ook per direct bij 11.11.11, kondigde hij aan. Hij was er bijna 15 jaar directeur. ‘Ik ben al lang actief bij allerhande ngo’s, en dat heb ik met hart en ziel gedaan. Maar ik heb heel veel persberichten mee geschreven die eindigen op ‘het is een kwestie van politieke wil’. Na zoveel jaar is het nu aan mij om die politieke wil en moed mee uit te dragen’, zei hij.

Groen schudde vrijdag nog twee andere ‘witte konijnen’ uit de mouw, allebei voor Vlaams-Brabant. Het gaat om Chris Steenwegen, die zeven jaar lang aan de slag was als algemeen directeur bij Natuurpunt tot hij in oktober werd ontslagen. Steenwegen komt op de Vlaamse lijst terecht. Hij was tussen 2001 en 2004 al aan de slag als kabinetschef bij toenmalige Vlaamse ministers Vera Dua, Jef Tavernier en Ludo Sannen, en was daarvoor al medewerker bij Agalev. Daarna nam Steenwegen even afstand van de politiek, maar hij keert nu dus naar de groene stal terug.

De Vilvoordse deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors neemt de Kamer voor haar rekening. Zij werkte in haar stad nauw samen met burgemeester Hans Bonte (sp.a), maar kiest toch resoluut voor Groen. De 30-jarige Soors zal het in Vlaams-Brabant moeten opnemen tegen onder meer N-VA’er Theo Francken en Dries Van Langenhove van Vlaams Belang. ‘Mijn expertise zal daarbij van pas komen’, zei ze. ‘Ik voel mij als een vis in het water bij de thema’s waar zij op focussen.’

Soors blijft nog even aan de slag als deradicaliseringsambtenaar, maar is wel van plan zich volledig op het parlement te storten als ze verkozen wordt. Daar wil ze vooral focussen op structurele oplossingen. ‘Ik heb graag in de praktijk gewerkt, maar ik heb mij soms ook gefrustreerd en verontwaardigd gevoeld. Die dingen kun je vanuit het federaal parlement aanpakken.’ Ze denkt daarbij onder meer aan de problematiek van de begeleiding van geradicaliseerde gevangenen.

De leden moeten zaterdag het licht nog officieel op groen zetten. Zij beslissen over de ‘strategische plaatsen’. Over de precieze plaats die Vanden Berghe, Soors en Steenwegen zouden krijgen, wil de partij nog niets kwijt.

De kandidaat-lijsttrekkers in Antwerpen zijn wel al bekend. Groen-voorzitster Meyrem Almaci verhuist van de Kamer naar het Vlaams Parlement, Kristof Calvo trekt de Antwerpse Kamerlijst. De partij heeft volgens Almaci morgen/zaterdag ‘nog enkele verrassingen’ in petto. Het zou onder meer gaan om Staf Pelckmans, directeur van cultuurhuis De Warande in Turnhout.

Partner Content