In de door centrumrechts gedomineerde Vlaamse en federale regeringen kijkt de linkse oppositie vooral naar CD&V om haar agenda te verdedigen, maar Almaci is ontgoocheld over 'het vederlichte palmares' van de christendemocraten. "CD&V, ooit de partij van de macht, is nu de partij van de onmacht. De onmacht om bakens te verzetten, de onmacht om op te komen voor gewone mensen, de onmacht om leiderschap te tonen", zo haalde Almaci uit.

'Gekneusde ego van Peeters'

Volgens de Groen-voorzitster 'horen we CD&V vooral als het gaat over zichzelf of het gekneusde ego van (federaal vicepremier, nvdr) Kris Peeters'. Almaci verwijst naar de taxshift waarover de federale regering net voor het zomerreces een vergelijk vond. "Tachtig procent van de burgers wil een bijdrage van de grote vermogens, maar die 80 procent krijgt nu zelf de factuur op haar bord", klaagt ze aan. "Wat de regering met de ene hand geeft, neemt ze met de andere in veelvoud terug. Dat is geen taxshift, dat is bedrog."

N-VA en Open Vld

Ook N-VA en Open Vld krijgen een veeg uit de pan. 'Gemakzuchtige uitspraken' over verplichte gemeenschapsdienst of het opnieuw bewaken van de grenzen brengen geen oplossing voor de vluchtelingencrisis, stelt Almaci. "Ik duld geen benepen boekhoudersmentaliteit als het aankomt op mensen op de vlucht voor oorlog." Groen pleit voor snelle integratie via taal en werk. "Dat betekent versterken van VDAB, onthaalbureau's en OCMW's."

In de aanloop naar de cruciale VN-klimaattop in Parijs eind dit jaar hekelde Almaci ook het onvermogen van de regeringspartijen om een klimaatakkoord uit te werken. "Als we er niet in slagen om binnen België een akkoord te bereiken over klimaatbeleid, wat hebben we dan te zoeken op het internationale forum?" (Belga/BO)

In de door centrumrechts gedomineerde Vlaamse en federale regeringen kijkt de linkse oppositie vooral naar CD&V om haar agenda te verdedigen, maar Almaci is ontgoocheld over 'het vederlichte palmares' van de christendemocraten. "CD&V, ooit de partij van de macht, is nu de partij van de onmacht. De onmacht om bakens te verzetten, de onmacht om op te komen voor gewone mensen, de onmacht om leiderschap te tonen", zo haalde Almaci uit. Volgens de Groen-voorzitster 'horen we CD&V vooral als het gaat over zichzelf of het gekneusde ego van (federaal vicepremier, nvdr) Kris Peeters'. Almaci verwijst naar de taxshift waarover de federale regering net voor het zomerreces een vergelijk vond. "Tachtig procent van de burgers wil een bijdrage van de grote vermogens, maar die 80 procent krijgt nu zelf de factuur op haar bord", klaagt ze aan. "Wat de regering met de ene hand geeft, neemt ze met de andere in veelvoud terug. Dat is geen taxshift, dat is bedrog." Ook N-VA en Open Vld krijgen een veeg uit de pan. 'Gemakzuchtige uitspraken' over verplichte gemeenschapsdienst of het opnieuw bewaken van de grenzen brengen geen oplossing voor de vluchtelingencrisis, stelt Almaci. "Ik duld geen benepen boekhoudersmentaliteit als het aankomt op mensen op de vlucht voor oorlog." Groen pleit voor snelle integratie via taal en werk. "Dat betekent versterken van VDAB, onthaalbureau's en OCMW's." In de aanloop naar de cruciale VN-klimaattop in Parijs eind dit jaar hekelde Almaci ook het onvermogen van de regeringspartijen om een klimaatakkoord uit te werken. "Als we er niet in slagen om binnen België een akkoord te bereiken over klimaatbeleid, wat hebben we dan te zoeken op het internationale forum?" (Belga/BO)