Dat is nieuw: de jongste decennia bleven honderden korte straffen onuitgevoerd omdat de gevangenissen overvol zitten en de wachttijden voor elektronisch toezicht ellenlang waren.

"Voortaan krijgt al wie veroordeeld is tot maximaal drie jaar cel, binnen de drie weken een enkelband om", zegt justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) in Het Laatste Nieuws.

Al jaren gaan in ons land veroordeelden vrijuit door de overbevolking in de gevangenissen. In 2005 besliste de regering dan maar dat straffen tot drie jaar niet meer in de cel moesten worden uitgezeten.

Honderden veroordeelden vrijuit

Werkstraffen en elektronisch toezicht werden als alternatieven naar voor geschoven, maar ook die stootten al snel op hun grenzen. Vorige zomer kampten de 28 justitiehuizen, die instaan voor de begeleiding, met een wachtlijst van 5.000 dossiers.

Op een enkelband was het tot anderhalf jaar wachten, waardoor honderden veroordeelden vrijuit gingen omdat hun straf te licht was voor elektronisch toezicht of omdat de wachttijd de straf overschreed.

Maar door extra aanwervingen bij de justitiehuizen kan minister Turtelboom nu aankondigen dat de wachtlijsten zijn weggewerkt. "Straffen tussen zes maanden en drie jaar worden uitgevoerd".

Elektronisch toezicht via spraakherkenning

De rit is echter nog niet helemaal gereden, aldus Het Laatste Nieuws. Turtelboom beloofde bij haar aantreden immers om alle korte straffen, ook onder de zes maanden, te laten uitvoeren. Dat probleem wil de minister aanpakken met elektronisch toezicht via spraakherkenning, waarbij veroordeelden met huisarrest regelmatig worden opgebeld om te kijken of ze thuis of op hun werk zijn. Het systeem werd vorig jaar getest, vanaf volgende maand is het operationeel. Het wordt ingezet voor rijden onder invloed, vandalisme en slagen en verwondingen. (Belga/TE)

Dat is nieuw: de jongste decennia bleven honderden korte straffen onuitgevoerd omdat de gevangenissen overvol zitten en de wachttijden voor elektronisch toezicht ellenlang waren. "Voortaan krijgt al wie veroordeeld is tot maximaal drie jaar cel, binnen de drie weken een enkelband om", zegt justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) in Het Laatste Nieuws. Al jaren gaan in ons land veroordeelden vrijuit door de overbevolking in de gevangenissen. In 2005 besliste de regering dan maar dat straffen tot drie jaar niet meer in de cel moesten worden uitgezeten. Honderden veroordeelden vrijuit Werkstraffen en elektronisch toezicht werden als alternatieven naar voor geschoven, maar ook die stootten al snel op hun grenzen. Vorige zomer kampten de 28 justitiehuizen, die instaan voor de begeleiding, met een wachtlijst van 5.000 dossiers. Op een enkelband was het tot anderhalf jaar wachten, waardoor honderden veroordeelden vrijuit gingen omdat hun straf te licht was voor elektronisch toezicht of omdat de wachttijd de straf overschreed. Maar door extra aanwervingen bij de justitiehuizen kan minister Turtelboom nu aankondigen dat de wachtlijsten zijn weggewerkt. "Straffen tussen zes maanden en drie jaar worden uitgevoerd". Elektronisch toezicht via spraakherkenning De rit is echter nog niet helemaal gereden, aldus Het Laatste Nieuws. Turtelboom beloofde bij haar aantreden immers om alle korte straffen, ook onder de zes maanden, te laten uitvoeren. Dat probleem wil de minister aanpakken met elektronisch toezicht via spraakherkenning, waarbij veroordeelden met huisarrest regelmatig worden opgebeld om te kijken of ze thuis of op hun werk zijn. Het systeem werd vorig jaar getest, vanaf volgende maand is het operationeel. Het wordt ingezet voor rijden onder invloed, vandalisme en slagen en verwondingen. (Belga/TE)