Volgens het onderzoek, waarover de VRT bericht, zou 47 procent van de stroom in België geproduceerd kunnen worden door burgers. Dat kan individueel - via zonnepanelen of windmolens op gebouwen - en collectief, met bijvoorbeeld coöperaties rond wind, zon, water of biomassa.

Volgens Daan Creupelandt van de Europese Federatie van Hernieuwbare Energiecoöperaties, een van de opdrachtgevers van de studie, zijn nu al 100.000 Belgen bij zo'n coöperatie betrokken. 'Volgens de studie zit daar nog veel potentieel in en zou tegen 2050 twee derden van de Belgen in zijn eigen stroom kunnen voorzien. Maar dan moet de overheid eerst enkele administratieve barrières wegwerken, zodat er kan worden geïnvesteerd in de juiste technologische infrastructuur. Daarna moeten de kerncentrales gesloten worden, waardoor mensen die investeren in hernieuwbare energie meer vertrouwen krijgen."

De studie werd uitgevoerd in opdracht van enkele milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Friends of the Earth Europe.

(Belga/SK)

Volgens het onderzoek, waarover de VRT bericht, zou 47 procent van de stroom in België geproduceerd kunnen worden door burgers. Dat kan individueel - via zonnepanelen of windmolens op gebouwen - en collectief, met bijvoorbeeld coöperaties rond wind, zon, water of biomassa. Volgens Daan Creupelandt van de Europese Federatie van Hernieuwbare Energiecoöperaties, een van de opdrachtgevers van de studie, zijn nu al 100.000 Belgen bij zo'n coöperatie betrokken. 'Volgens de studie zit daar nog veel potentieel in en zou tegen 2050 twee derden van de Belgen in zijn eigen stroom kunnen voorzien. Maar dan moet de overheid eerst enkele administratieve barrières wegwerken, zodat er kan worden geïnvesteerd in de juiste technologische infrastructuur. Daarna moeten de kerncentrales gesloten worden, waardoor mensen die investeren in hernieuwbare energie meer vertrouwen krijgen."De studie werd uitgevoerd in opdracht van enkele milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Friends of the Earth Europe.(Belga/SK)