Nog deze maand of begin december krijgen politierechters de mogelijkheid om chauffeurs die achter het stuur onder invloed van alcohol betrapt zijn als strafmaatregel een alcoholslot op te leggen.

Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). Een alcoholslot is een systeem waardoor chauffeurs die betrapt worden op rijden onder invloed hun wagen pas kunnen starten na een ademtest waaruit blijkt dat ze minder dan 0,2 alcoholpromille in het bloed hebben.

Bedoeling van de maatregel is om recidivisten die dronken achter het stuur stappen uit het verkeer te weren.

In De Standaard en De Morgen verzekert de woordvoerder van Schouppe vrijdag dat de politierechters de maatregel over enkele weken zullen kunnen opleggen nadat de wet is gepubliceerd in het Staatsblad. Het gaat om een bijkomende strafmogelijkheid.

Chauffeurs die dronken achter het stuur betrapt worden, moeten een alcoholslot op eigen kosten laten plaatsen. Een dergelijk toestel zou al gauw tussen de duizend en tweeduizend euro kosten.

De politierechters kunnen daarnaast bijkomende maatregelen opleggen zoals het verplicht laten behandelen van de alcoholverslaving.

Nederland

In Nederland kondigde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen woensdag aan dat ze een alcholoslot wil invoeren voor automobilisten die worden betrapt met een alcoholpromille in het bloed van 1,3, wat zou overeenkomen met 8 tot 10 glazen bier.

Ze zouden dan automatisch een alcoholslot krijgen. Het is de bedoeling dat het Nederlands systeem in mei volgend jaar wordt ingevoerd. In Nederland zou het gaan om een administratieve beslissing, niet om een straf die wordt opgelegd door de rechter.

Nog deze maand of begin december krijgen politierechters de mogelijkheid om chauffeurs die achter het stuur onder invloed van alcohol betrapt zijn als strafmaatregel een alcoholslot op te leggen.Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). Een alcoholslot is een systeem waardoor chauffeurs die betrapt worden op rijden onder invloed hun wagen pas kunnen starten na een ademtest waaruit blijkt dat ze minder dan 0,2 alcoholpromille in het bloed hebben. Bedoeling van de maatregel is om recidivisten die dronken achter het stuur stappen uit het verkeer te weren. In De Standaard en De Morgen verzekert de woordvoerder van Schouppe vrijdag dat de politierechters de maatregel over enkele weken zullen kunnen opleggen nadat de wet is gepubliceerd in het Staatsblad. Het gaat om een bijkomende strafmogelijkheid.Chauffeurs die dronken achter het stuur betrapt worden, moeten een alcoholslot op eigen kosten laten plaatsen. Een dergelijk toestel zou al gauw tussen de duizend en tweeduizend euro kosten.De politierechters kunnen daarnaast bijkomende maatregelen opleggen zoals het verplicht laten behandelen van de alcoholverslaving. Nederland In Nederland kondigde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen woensdag aan dat ze een alcholoslot wil invoeren voor automobilisten die worden betrapt met een alcoholpromille in het bloed van 1,3, wat zou overeenkomen met 8 tot 10 glazen bier.Ze zouden dan automatisch een alcoholslot krijgen. Het is de bedoeling dat het Nederlands systeem in mei volgend jaar wordt ingevoerd. In Nederland zou het gaan om een administratieve beslissing, niet om een straf die wordt opgelegd door de rechter.