Vorige week nog had het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere drugs (VAD) ervoor gepleit om alcohol even streng aan te pakken als tabak en de prijzen voor alcohol stevig te laten stijgen.

"De Interministeriële Conferentie kon vandaag geen akkoord bereiken over een definitief pakket. Er wordt op korte termijn verder onderhandeld om tot een akkoord te komen", zegt het kabinet van minister De Block maandag na afloop van de vergadering in een mededeling.

Dat het plan van De Block niet goedgekeurd zou worden, zat er aan te komen. Onder meer CD&V had op voorhand al laten weten dat het plan hen niet kon bekoren. Het lijkt er op dat op de vergadering het water tussen de verschillende partijen te diep was om tot een akkoord te komen. De vergadering beklemtoonde maandag wel het belang van een globale en geïntegreerde aanpak van de alcoholproblematiek, aldus De Block.

"Op basis van wetenschappelijke informatie, praktijkervaringen, en hoorzittingen zijn méér dan dertig maatregelen opgesteld in domeinen als preventie, zorg, alcohol in het verkeer, alcoholbeleid op de werkvloer, ..."

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en de sector van de hulpverlening ijveren al jaren om een volwaardig nationaal alcoholplan.

Enkele dagen geleden pleitte het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere drugs (VAD) er nog voor alcohol strenger aan te pakken dan tabak. De VAD brak onder meer een lans voor een verbod voor verkoop van alcohol in tankstations en een gelimiteerde verkoop in nachtwinkels. Nog: een gigantische prijsstijging zou het verbruik moeten laten dalen en de leeftijd waarop alcohol mag worden gedronken moet omhoog van 16 naar 18.

Het is niet voor het eerst dat een poging om een alcoholplan op te stellen strandt: in 2013 nog mislukte dit, toen omdat Open Vld zich verzette tegen het verbod op de verkoop in automaten. (Belga/JH)

Vorige week nog had het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere drugs (VAD) ervoor gepleit om alcohol even streng aan te pakken als tabak en de prijzen voor alcohol stevig te laten stijgen. "De Interministeriële Conferentie kon vandaag geen akkoord bereiken over een definitief pakket. Er wordt op korte termijn verder onderhandeld om tot een akkoord te komen", zegt het kabinet van minister De Block maandag na afloop van de vergadering in een mededeling. Dat het plan van De Block niet goedgekeurd zou worden, zat er aan te komen. Onder meer CD&V had op voorhand al laten weten dat het plan hen niet kon bekoren. Het lijkt er op dat op de vergadering het water tussen de verschillende partijen te diep was om tot een akkoord te komen. De vergadering beklemtoonde maandag wel het belang van een globale en geïntegreerde aanpak van de alcoholproblematiek, aldus De Block. "Op basis van wetenschappelijke informatie, praktijkervaringen, en hoorzittingen zijn méér dan dertig maatregelen opgesteld in domeinen als preventie, zorg, alcohol in het verkeer, alcoholbeleid op de werkvloer, ..." Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en de sector van de hulpverlening ijveren al jaren om een volwaardig nationaal alcoholplan. Enkele dagen geleden pleitte het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere drugs (VAD) er nog voor alcohol strenger aan te pakken dan tabak. De VAD brak onder meer een lans voor een verbod voor verkoop van alcohol in tankstations en een gelimiteerde verkoop in nachtwinkels. Nog: een gigantische prijsstijging zou het verbruik moeten laten dalen en de leeftijd waarop alcohol mag worden gedronken moet omhoog van 16 naar 18. Het is niet voor het eerst dat een poging om een alcoholplan op te stellen strandt: in 2013 nog mislukte dit, toen omdat Open Vld zich verzette tegen het verbod op de verkoop in automaten. (Belga/JH)