Tijdens de nieuwe BOB-campagne zullen politieagenten zich heel snel en met kleine ploegen verplaatsen. In bepaalde gevallen blijven ze zelfs amper een kwartier ter plaatse.Want hoe langer de politie op dezelfde plaats blijft om te controleren, hoe kleiner de kans wordt om bestuurders te betrappen die onder invloed rijden. Dat meldt Het Nieuwsblad zaterdag.

Sneller verplaatsen

Volgens Christian Steens, directeur operaties bij de lokale politie Sint-Pieters-Leeuw, bestaat de strategie erin zo snel mogelijk vijf chauffeurs te laten blazen om daarna binnen het kwartier de controlepost te verplaatsen.

Dezelfde strategie geldt voortaan ook bij de federale politie, die gebruikmaakt van kleinere en sneller verplaatsbare BOB-ploegen. De controleposten worden voornamelijk ingezet op de op- en afritten van de autowegen.

Grootscheepse controle op Brusselse Ring

De jaarlijkse BOB-campagne ging vrijdagavond - twee weken vroeger dan gepland - van start. Volgens de VTM-nieuwsdienst controleerde de politie op en rond de Brusselse Ring op niet minder dan 71 plaatsen. Voor die actie werden 280 agenten ingezet. Van de 4.023 automobilisten die er werden gecontroleerd, bliezen er naar verluidt 91 positief.

BOB-controles staan ter discussie

De zogenaamde BOB-controles werden enkele dagen geleden overigens door de automobilistenorganisaties Touring en VAB ter discussie gesteld. Dat gebeurde in een reactie op een reportage in het VTM-programma Telefacts. In die reportage bleek namelijk dat één op de vijf bestuurders dronken in de auto stapt na een etentje of een avond op café. Touring en VAB hebben de regering daarop verzocht de BOB-controles opnieuw te evalueren.

Wie in België achter het stuur gevat wordt met 0,5 promille alcohol in zijn bloed, gaat in de fout.U kunt in dat geval rekenen op een boete en een rijverbod van drie uur. De afgelopen twaalf maanden werden in ons land via de app Politiecontrole.be 76.195 alcoholcontroles geregistreerd. Opmerkelijk daarbij is dat slechts één op de zes controles 's nachts plaatsvond, uitgerekend de periode van de dag wanneer de kans op dronken rijgedrag het grootst blijkt.

(BO)

Tijdens de nieuwe BOB-campagne zullen politieagenten zich heel snel en met kleine ploegen verplaatsen. In bepaalde gevallen blijven ze zelfs amper een kwartier ter plaatse.Want hoe langer de politie op dezelfde plaats blijft om te controleren, hoe kleiner de kans wordt om bestuurders te betrappen die onder invloed rijden. Dat meldt Het Nieuwsblad zaterdag.Sneller verplaatsenVolgens Christian Steens, directeur operaties bij de lokale politie Sint-Pieters-Leeuw, bestaat de strategie erin zo snel mogelijk vijf chauffeurs te laten blazen om daarna binnen het kwartier de controlepost te verplaatsen. Dezelfde strategie geldt voortaan ook bij de federale politie, die gebruikmaakt van kleinere en sneller verplaatsbare BOB-ploegen. De controleposten worden voornamelijk ingezet op de op- en afritten van de autowegen.Grootscheepse controle op Brusselse RingDe jaarlijkse BOB-campagne ging vrijdagavond - twee weken vroeger dan gepland - van start. Volgens de VTM-nieuwsdienst controleerde de politie op en rond de Brusselse Ring op niet minder dan 71 plaatsen. Voor die actie werden 280 agenten ingezet. Van de 4.023 automobilisten die er werden gecontroleerd, bliezen er naar verluidt 91 positief. BOB-controles staan ter discussieDe zogenaamde BOB-controles werden enkele dagen geleden overigens door de automobilistenorganisaties Touring en VAB ter discussie gesteld. Dat gebeurde in een reactie op een reportage in het VTM-programma Telefacts. In die reportage bleek namelijk dat één op de vijf bestuurders dronken in de auto stapt na een etentje of een avond op café. Touring en VAB hebben de regering daarop verzocht de BOB-controles opnieuw te evalueren.Wie in België achter het stuur gevat wordt met 0,5 promille alcohol in zijn bloed, gaat in de fout.U kunt in dat geval rekenen op een boete en een rijverbod van drie uur. De afgelopen twaalf maanden werden in ons land via de app Politiecontrole.be 76.195 alcoholcontroles geregistreerd. Opmerkelijk daarbij is dat slechts één op de zes controles 's nachts plaatsvond, uitgerekend de periode van de dag wanneer de kans op dronken rijgedrag het grootst blijkt. (BO)