Jaar na jaar vallen in België minder doden in het verkeer. Toch blijft België qua verkeersveiligheid ondermaats presteren. Met 75 verkeersdoden per miljoen inwoners zitten we ruim boven het Europese gemiddelde van 62 - vergelijk bijvoorbeeld met de 32 doden in Nederland en de 45 in Duitsland. 'Dat betekent dus letterlijk dat Nederlanders half zoveel kans maken om te sterven door een verkeersongeval als Belgen. Een onthutsende statistiek', zegt Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

En dat komt doordat Belgen vaker onder invloed rijden?

Sofie Van Damme: Precies weten we dat niet, gewoon al omdat niet iedere bestuurder nog in staat is te blazen na een ongeval en de politie niet altijd een bloedstaal neemt. Het is in ieder geval zo dat Belgen relatief tolerant zijn voor alcohol in het verkeer.

Het Europees Observatorium voor de Verkeersveiligheid schat op basis van onderzoek in ziekenhuizen dat minstens een vierde van de dodelijke ongevallen veroorzaakt wordt door rijden onder invloed; je mag vermoeden dat dat cijfer voor ons land nog hoger ligt. In 2011 kwamen 858 Belgen om bij een verkeersongeval. Als we de cijfers extrapoleren, dan betekent dat dat minstens 214 van die overlijdens te maken hadden met alcoholgebruik. Dat zijn vier doden per week. Alcohol blijft samen met te snel rijden en het niet dragen van een gordel een van de drie grote doders in het verkeer. (JVB)

Het volledige dossier over alcohol in het verkeer vindt u deze week in Knack.

Jaar na jaar vallen in België minder doden in het verkeer. Toch blijft België qua verkeersveiligheid ondermaats presteren. Met 75 verkeersdoden per miljoen inwoners zitten we ruim boven het Europese gemiddelde van 62 - vergelijk bijvoorbeeld met de 32 doden in Nederland en de 45 in Duitsland. 'Dat betekent dus letterlijk dat Nederlanders half zoveel kans maken om te sterven door een verkeersongeval als Belgen. Een onthutsende statistiek', zegt Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).En dat komt doordat Belgen vaker onder invloed rijden?Sofie Van Damme: Precies weten we dat niet, gewoon al omdat niet iedere bestuurder nog in staat is te blazen na een ongeval en de politie niet altijd een bloedstaal neemt. Het is in ieder geval zo dat Belgen relatief tolerant zijn voor alcohol in het verkeer.Het Europees Observatorium voor de Verkeersveiligheid schat op basis van onderzoek in ziekenhuizen dat minstens een vierde van de dodelijke ongevallen veroorzaakt wordt door rijden onder invloed; je mag vermoeden dat dat cijfer voor ons land nog hoger ligt. In 2011 kwamen 858 Belgen om bij een verkeersongeval. Als we de cijfers extrapoleren, dan betekent dat dat minstens 214 van die overlijdens te maken hadden met alcoholgebruik. Dat zijn vier doden per week. Alcohol blijft samen met te snel rijden en het niet dragen van een gordel een van de drie grote doders in het verkeer. (JVB) Het volledige dossier over alcohol in het verkeer vindt u deze week in Knack.