De Responsible Young Drivers (RYD) hebben in de nacht van zaterdag op zondag in een tiental Vlaamse discotheken 1.600 bestuurders een alcoholtest laten afleggen.

Met succes, want negen op de tien (90,5 procent) hield zich aan het beloofde engagement, en bleef onder de alcohollimiet.

Hoewel alcohol voor alle leeftijdscategorieën een probleem blijft, werden voor het eerst afzonderlijke statistieken bijgehouden voor bestuurders jonger dan 25. Zij scoorden nog net iets beter: 91 procent van de mannen scoorde daar onder de limiet, en bij de vrouwen 95 procent.

Bij de 25-plussers blies 84 pct van de mannen 'safe' en 90 procent van de vrouwen.

Vorig jaar blies 80,3 procent van alle deelnemers 'safe'. "Dat is nu duidelijk een pak beter, en dat is positief natuurlijk", reageert RYD-directeur Ruben Stassen. "Voor het eerst hebben we ook aparte cijfers voor jongeren, en zij scoren dus beter dan de oudere bestuurders. Zij lijken zich iets beter bewust te zijn van van de risico's van rijden onder invloed."

Ook in Brussel en Wallonië konden discotheekgangers een alcoholtest afleggen. Daar mocht 80 procent van de bestuurders meteen met de eigen wagen vertrekken.

De Responsible Young Drivers (RYD) hebben in de nacht van zaterdag op zondag in een tiental Vlaamse discotheken 1.600 bestuurders een alcoholtest laten afleggen. Met succes, want negen op de tien (90,5 procent) hield zich aan het beloofde engagement, en bleef onder de alcohollimiet. Hoewel alcohol voor alle leeftijdscategorieën een probleem blijft, werden voor het eerst afzonderlijke statistieken bijgehouden voor bestuurders jonger dan 25. Zij scoorden nog net iets beter: 91 procent van de mannen scoorde daar onder de limiet, en bij de vrouwen 95 procent. Bij de 25-plussers blies 84 pct van de mannen 'safe' en 90 procent van de vrouwen. Vorig jaar blies 80,3 procent van alle deelnemers 'safe'. "Dat is nu duidelijk een pak beter, en dat is positief natuurlijk", reageert RYD-directeur Ruben Stassen. "Voor het eerst hebben we ook aparte cijfers voor jongeren, en zij scoren dus beter dan de oudere bestuurders. Zij lijken zich iets beter bewust te zijn van van de risico's van rijden onder invloed." Ook in Brussel en Wallonië konden discotheekgangers een alcoholtest afleggen. Daar mocht 80 procent van de bestuurders meteen met de eigen wagen vertrekken.