Van het bijna één miljard euro dat de verschillende overheden in ons land jaarlijks uitgeven aan drugsbeleid, gaat ruim meer dan de helft naar de behandeling van alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid. Tel daarbij nog de kosten voor veiligheidsmaatregelen en preventie, en de alcoholkosten lopen op tot maar liefst 65 procent van de totale uitgaven.

De opvallende cijfers staan in het rapport 'Drugs in Cijfers III'. Dat schrijft De Morgen.

Een onderzoeksgroep van de vakgroep Strafrecht en Criminologie aan de UGent bracht daarin de overheidsuitgaven voor het Belgische drugsbeleid in kaart. De gegevens zijn gebaseerd op 2008, eerder verschenen rapporten in 2004 en 2007.

Legale drugs

Het grote verschil met de vorige rapporten is dat voor het eerst ook rekening gehouden wordt met legale drugs als alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. Voorheen keek men alleen naar illegale drugs.

Dat maakt een groot verschil, want van de 975 miljoen euro die in 2008 op alle verschillende overheidsniveaus uitgegeven werd aan drugsbeleid, was 'slechts' 392 miljoen euro bestemd voor illegale drugs. De grote kosten voor - voornamelijk - onze sociale zekerheid, zijn bijgevolg de legale drugs. (Belga/SD)

Van het bijna één miljard euro dat de verschillende overheden in ons land jaarlijks uitgeven aan drugsbeleid, gaat ruim meer dan de helft naar de behandeling van alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid. Tel daarbij nog de kosten voor veiligheidsmaatregelen en preventie, en de alcoholkosten lopen op tot maar liefst 65 procent van de totale uitgaven. De opvallende cijfers staan in het rapport 'Drugs in Cijfers III'. Dat schrijft De Morgen.Een onderzoeksgroep van de vakgroep Strafrecht en Criminologie aan de UGent bracht daarin de overheidsuitgaven voor het Belgische drugsbeleid in kaart. De gegevens zijn gebaseerd op 2008, eerder verschenen rapporten in 2004 en 2007.Legale drugsHet grote verschil met de vorige rapporten is dat voor het eerst ook rekening gehouden wordt met legale drugs als alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. Voorheen keek men alleen naar illegale drugs.Dat maakt een groot verschil, want van de 975 miljoen euro die in 2008 op alle verschillende overheidsniveaus uitgegeven werd aan drugsbeleid, was 'slechts' 392 miljoen euro bestemd voor illegale drugs. De grote kosten voor - voornamelijk - onze sociale zekerheid, zijn bijgevolg de legale drugs. (Belga/SD)