Door het warme weer van de afgelopen dagen en de aanhoudende droogte is in de Limburgse bossen alarmfase rood afgekondigd. Hiermee wordt het risico op brand aangeduid. Ook in de bossen en natuurgebieden van de provincie Antwerpen is sinds enkele dagen alarmfase oranje van kracht, wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt. Toch is er geen reden tot paniek.

"De rode alarmfase is een toestand die wordt afgekondigd door de Limburgse boswachters", legt Gert Vanhaverbeke van de brandweer van Genk uit. "Zij gaan op het terrein na of er acuut brandgevaar optreedt en verspreiden vervolgens die informatie."

Een direct gevaar is er echter nog niet. Vanhaverbeke: "We zijn extra waakzaam uiteraard. Op het terrein zelf worden de uitkijkposten permanent bemand door de boswachters, zodat zij ons direct kunnen informeren bij mogelijke incidenten. Er kunnen ook restricties worden opgelegd aan wandelaars en andere bezoekers."

Antwerpen

In de provincie Antwerpen kiest men voor de benamingen 'oranje' en 'rood', daar waar Limburg 'rood' en 'dubbel rood' gebruikt om de alarmfases bij droogte aan te duiden. Dat komt in wezen op hetzelfde neer: de brandweer is extra waakzaam, aan bezoekers van bossen en natuurgebieden wordt gevraagd voorzichtig en alert te zijn en in natuurgebieden zoals de Kalmthoutse Heide bemannen boswachters permanent de brandtorens die her en der verspreid staan.

"Het ietwat verwarrende verschil in benaming is gewoon historisch gegroeid", aldus Dirk Bogaert van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Extreem

Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat er zal worden overgeschakeld naar de hoogste alarmfase. Hoewel het mooie en droge weer nog zeker enkele dagen zal aanhouden, is het afsluiten van hele gebieden een maatregel die slechts tijdens erg langdurige periodes van extreme hitte en droogte in de zomervakantie wordt toegepast. (Belga/KVDA)

Door het warme weer van de afgelopen dagen en de aanhoudende droogte is in de Limburgse bossen alarmfase rood afgekondigd. Hiermee wordt het risico op brand aangeduid. Ook in de bossen en natuurgebieden van de provincie Antwerpen is sinds enkele dagen alarmfase oranje van kracht, wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt. Toch is er geen reden tot paniek. "De rode alarmfase is een toestand die wordt afgekondigd door de Limburgse boswachters", legt Gert Vanhaverbeke van de brandweer van Genk uit. "Zij gaan op het terrein na of er acuut brandgevaar optreedt en verspreiden vervolgens die informatie." Een direct gevaar is er echter nog niet. Vanhaverbeke: "We zijn extra waakzaam uiteraard. Op het terrein zelf worden de uitkijkposten permanent bemand door de boswachters, zodat zij ons direct kunnen informeren bij mogelijke incidenten. Er kunnen ook restricties worden opgelegd aan wandelaars en andere bezoekers." Antwerpen In de provincie Antwerpen kiest men voor de benamingen 'oranje' en 'rood', daar waar Limburg 'rood' en 'dubbel rood' gebruikt om de alarmfases bij droogte aan te duiden. Dat komt in wezen op hetzelfde neer: de brandweer is extra waakzaam, aan bezoekers van bossen en natuurgebieden wordt gevraagd voorzichtig en alert te zijn en in natuurgebieden zoals de Kalmthoutse Heide bemannen boswachters permanent de brandtorens die her en der verspreid staan. "Het ietwat verwarrende verschil in benaming is gewoon historisch gegroeid", aldus Dirk Bogaert van het Agentschap voor Natuur en Bos. Extreem Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat er zal worden overgeschakeld naar de hoogste alarmfase. Hoewel het mooie en droge weer nog zeker enkele dagen zal aanhouden, is het afsluiten van hele gebieden een maatregel die slechts tijdens erg langdurige periodes van extreme hitte en droogte in de zomervakantie wordt toegepast. (Belga/KVDA)