'Bart Debie zegt dat hij voor de Staatsveiligheid heeft gewerkt tussen 2007 en 2010. Maar dat klopt niet. Hij liegt', zegt Alain Winants in meerdere kranten. 'Winants liegt', reageert Bart Debie op zijn beurt: 'Er is sprake van een misverstand: ik speelde vanaf 2008 info door, uit 2007. Vandaar de verwarring.'

Eerder kwam de Veiligheid van de Staat opnieuw in een slecht daglicht te staan nadat Debie in de pers zei dat hij drie jaar lang als "mol" binnen de partijtop van Vlaams Belang fungeerde. "Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst", zei hij.

Strafbaar

De chef van de inlichtingendienst weerlegt dat met klem in de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. "De eerste mail waarin Debie ons heeft voorgesteld om voor de Staatsveiligheid te werken, dateert pas van 10 augustus 2010. Of wij daarop ingegaan zijn, mag ik niet zeggen. Anders ben ik strafbaar", klinkt het. "Maar als Debie al liegt over de periode waarin hij mogelijk voor ons zou hebben gewerkt, kan iedereen oordelen of de rest van zijn uitspraken waar is en wat zijn motieven zijn."

Bart Debie: 'Winants liegt'

Oud-Vlaams Belanger Bart Debie kaatst de bal terug naar Alain Winants. Het verwijt van Winants dat hij liegt, dat doet Debie af als "welles-nietesspelletje". Debie erkent dat hij in 2007 geen informant werd, maar "eind 2008". Wel speelde hij naar eigen zeggen info door uit 2007, "vandaar het misverstand". Op zijn blog herhaalt de ex-Vlaams Belanger dat hij al "voor 2010" met de Staatsveiligheid "sprak". In De Morgen zegt Debie echter dat hij op een
"counter-jihadconferentie" op 18 en 19 oktober 2007 al "op verzoek van de Staatsveiligheid" foto's maakte en info doorspeelde.

"Men kan redetwisten over data en woordkeuze, maar dat is nu weer het typische afleidingsmanoeuvre", aldus nog Debie. (Belga/TV/SD)


'Bart Debie zegt dat hij voor de Staatsveiligheid heeft gewerkt tussen 2007 en 2010. Maar dat klopt niet. Hij liegt', zegt Alain Winants in meerdere kranten. 'Winants liegt', reageert Bart Debie op zijn beurt: 'Er is sprake van een misverstand: ik speelde vanaf 2008 info door, uit 2007. Vandaar de verwarring.'Eerder kwam de Veiligheid van de Staat opnieuw in een slecht daglicht te staan nadat Debie in de pers zei dat hij drie jaar lang als "mol" binnen de partijtop van Vlaams Belang fungeerde. "Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst", zei hij.StrafbaarDe chef van de inlichtingendienst weerlegt dat met klem in de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. "De eerste mail waarin Debie ons heeft voorgesteld om voor de Staatsveiligheid te werken, dateert pas van 10 augustus 2010. Of wij daarop ingegaan zijn, mag ik niet zeggen. Anders ben ik strafbaar", klinkt het. "Maar als Debie al liegt over de periode waarin hij mogelijk voor ons zou hebben gewerkt, kan iedereen oordelen of de rest van zijn uitspraken waar is en wat zijn motieven zijn."Bart Debie: 'Winants liegt'Oud-Vlaams Belanger Bart Debie kaatst de bal terug naar Alain Winants. Het verwijt van Winants dat hij liegt, dat doet Debie af als "welles-nietesspelletje". Debie erkent dat hij in 2007 geen informant werd, maar "eind 2008". Wel speelde hij naar eigen zeggen info door uit 2007, "vandaar het misverstand". Op zijn blog herhaalt de ex-Vlaams Belanger dat hij al "voor 2010" met de Staatsveiligheid "sprak". In De Morgen zegt Debie echter dat hij op een "counter-jihadconferentie" op 18 en 19 oktober 2007 al "op verzoek van de Staatsveiligheid" foto's maakte en info doorspeelde. "Men kan redetwisten over data en woordkeuze, maar dat is nu weer het typische afleidingsmanoeuvre", aldus nog Debie. (Belga/TV/SD)