In Wetteren zijn de voorbije dagen al 1.400 geëvacueerde bewoners terug naar hun woningen gebracht. Dat heeft gouverneur Jan Briers gezegd. Voorheen werd gezegd dat er ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging om 500 woningen met in totaal bijna 2.000 bewoners.

De terugkeeroperatie, die veel uitgebreider is dan gedacht, verloopt nu vlot door de extra meetploegen. Donderdag zijn bewoners van onder meer Hekkerstraat, Schuttersveld, Scheldedreef, Scheldekaai, Zuiddreef, Langewegel, Warandestraat en Victor Van Sandelaan al onder begeleiding teruggebracht naar hun huizen.

Alle controlemetingen blijven voorlopig gunstige resultaten opleveren, met uitzondering van één woning die niet betreden kon worden omdat er licht verhoogde waarden werden vastgesteld.

170-tal mensen moeten extra geduld oefenen

In totaal werden 1.979 personen de voorbije dagen geëvacueerd. De mensen die voorlopig nog niet konden terugkeren, zullen dat donderdagavond of vrijdagmorgen kunnen doen.

Ongeveer 170 mensen moeten nog wat meer geduld hebben. Het gaat om 48 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die ten minste tot 18 mei elders opvang krijgen, en nog een 120-tal mensen die in de omgeving van de pompput aan de 18 Augustuslaan en de Warandelaan wonen. Voor die laatste groep mensen wordt dag per dag en uur per uur bekeken wanneer ze terug naar huis kunnen.

In die pompput werden dinsdag waarden vastgesteld van 600 ppm (parts per million), of zes tot acht maal hoger dan een dodelijke concentratie, maar donderdag was dat gezakt naar 20 ppm. "We kunnen het product acrylnitril neutraliseren met natriumbisulfiet. We hebben testen gedaan op een aantal stalen van het vervuilde water en de resultaten zijn spectaculair. We hadden metingen boven het vervuilde water van 150 ppm en in enkele seconden was dat teruggebracht naar 5 ppm. We zullen nu proberen het stuk riool met een grote hoeveelheid (natriumbisulfiet) te neutraliseren", zegt de Gentse brandweercommandant Christian Van de Voorde.

Wagons

Het leegmaken van de wagons op de plaats van de ramp zal pas vrijdag starten. Alvorens de vacuümwagens kunnen starten met het leegpompen van de restvloeistoffen in de wagons, moet een toegangsweg verhard worden. (Belga/INM)

In Wetteren zijn de voorbije dagen al 1.400 geëvacueerde bewoners terug naar hun woningen gebracht. Dat heeft gouverneur Jan Briers gezegd. Voorheen werd gezegd dat er ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging om 500 woningen met in totaal bijna 2.000 bewoners. De terugkeeroperatie, die veel uitgebreider is dan gedacht, verloopt nu vlot door de extra meetploegen. Donderdag zijn bewoners van onder meer Hekkerstraat, Schuttersveld, Scheldedreef, Scheldekaai, Zuiddreef, Langewegel, Warandestraat en Victor Van Sandelaan al onder begeleiding teruggebracht naar hun huizen. Alle controlemetingen blijven voorlopig gunstige resultaten opleveren, met uitzondering van één woning die niet betreden kon worden omdat er licht verhoogde waarden werden vastgesteld. 170-tal mensen moeten extra geduld oefenen In totaal werden 1.979 personen de voorbije dagen geëvacueerd. De mensen die voorlopig nog niet konden terugkeren, zullen dat donderdagavond of vrijdagmorgen kunnen doen. Ongeveer 170 mensen moeten nog wat meer geduld hebben. Het gaat om 48 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die ten minste tot 18 mei elders opvang krijgen, en nog een 120-tal mensen die in de omgeving van de pompput aan de 18 Augustuslaan en de Warandelaan wonen. Voor die laatste groep mensen wordt dag per dag en uur per uur bekeken wanneer ze terug naar huis kunnen. In die pompput werden dinsdag waarden vastgesteld van 600 ppm (parts per million), of zes tot acht maal hoger dan een dodelijke concentratie, maar donderdag was dat gezakt naar 20 ppm. "We kunnen het product acrylnitril neutraliseren met natriumbisulfiet. We hebben testen gedaan op een aantal stalen van het vervuilde water en de resultaten zijn spectaculair. We hadden metingen boven het vervuilde water van 150 ppm en in enkele seconden was dat teruggebracht naar 5 ppm. We zullen nu proberen het stuk riool met een grote hoeveelheid (natriumbisulfiet) te neutraliseren", zegt de Gentse brandweercommandant Christian Van de Voorde. Wagons Het leegmaken van de wagons op de plaats van de ramp zal pas vrijdag starten. Alvorens de vacuümwagens kunnen starten met het leegpompen van de restvloeistoffen in de wagons, moet een toegangsweg verhard worden. (Belga/INM)