Het voorstel voor de vrijwillige spreiding van 40.000 vluchtelingen werd in juli al principieel goedgekeurd. Op hun vergadering in Brussel hebben de ministers van Binnenlandse Zaken het voorstel maandag ook formeel bekrachtigd.

De lidstaten engageerden zich afgelopen zomer reeds tot de verdeling van alles samen 32.256 Syriërs en Eritreeërs die over een periode van twee jaar in Italië en Griekenland aankomen. Ze zeggen nu toe om de nodige inspanningen te leveren zodat ze tegen december het vooropgestelde cijfer van 40.000 halen.

Alle EU-landen die aan de spreiding deelnemen, ontvangen een forfaitair bedrag van 6.000 euro per vluchteling die ze opnemen. Volgens de Luxemburgse voorzitter van de ministerraad, Jean Asselborn, is dit akkoord een belangrijke politieke boodschap. "De eerste 'relocatie' van mensen die nood hebben aan internationale bescherming kan nu snel van start gaan. Meteen beschikken ook de hotspots in Italië en Griekenland over de juridische basis om aan de slag te gaan."

De EU-ministers onderhandelen intussen verder over het voorstel van Jean-Claude Juncker om via een verplichte verdeelsleutel 120.000 vluchtelingen extra op te nemen. Behalve Italië en Griekenland zou ook Hongarije van dit spreidingsplan profiteren.

Volgens ingewijden gaat het er in de vergaderzaal hard aan toe. Voorzitter Asselborn zou een "principeakkoord" over de spreiding van 120.000 mensen willen, om tegen de volgende vergadering van 8 oktober de details uit te werken. "En als dat niet lukt, kan het dossier verhuizen naar de Europese top die een week later plaatsvindt", luidt het. (Belga/JH)

Het voorstel voor de vrijwillige spreiding van 40.000 vluchtelingen werd in juli al principieel goedgekeurd. Op hun vergadering in Brussel hebben de ministers van Binnenlandse Zaken het voorstel maandag ook formeel bekrachtigd. De lidstaten engageerden zich afgelopen zomer reeds tot de verdeling van alles samen 32.256 Syriërs en Eritreeërs die over een periode van twee jaar in Italië en Griekenland aankomen. Ze zeggen nu toe om de nodige inspanningen te leveren zodat ze tegen december het vooropgestelde cijfer van 40.000 halen. Alle EU-landen die aan de spreiding deelnemen, ontvangen een forfaitair bedrag van 6.000 euro per vluchteling die ze opnemen. Volgens de Luxemburgse voorzitter van de ministerraad, Jean Asselborn, is dit akkoord een belangrijke politieke boodschap. "De eerste 'relocatie' van mensen die nood hebben aan internationale bescherming kan nu snel van start gaan. Meteen beschikken ook de hotspots in Italië en Griekenland over de juridische basis om aan de slag te gaan." De EU-ministers onderhandelen intussen verder over het voorstel van Jean-Claude Juncker om via een verplichte verdeelsleutel 120.000 vluchtelingen extra op te nemen. Behalve Italië en Griekenland zou ook Hongarije van dit spreidingsplan profiteren. Volgens ingewijden gaat het er in de vergaderzaal hard aan toe. Voorzitter Asselborn zou een "principeakkoord" over de spreiding van 120.000 mensen willen, om tegen de volgende vergadering van 8 oktober de details uit te werken. "En als dat niet lukt, kan het dossier verhuizen naar de Europese top die een week later plaatsvindt", luidt het. (Belga/JH)