Duitsland en Frankrijk waren het in de loop van donderdag onderling eens geraakt over een financieel plan om het door schulden getroffen Griekenland te helpen.

Het plan voorziet dat de eurolanden op vrijwillige basis bilaterale leningen verstrekken aan Athene, aangevuld met kredieten van het Internationaal Monetair Fonds.

De leiders van de zestien eurolanden beraadden zich donderdagavond in Brussel over het mechanisme en gaven hun fiat.

Strenge voorwaarden

Volgens premier Yves Leterme (CD&V) kan België zich perfect
in het akkoord vinden.

Het akkoord bepaalt dat de eurolanden meer dan de helft van de financiering op zich zouden nemen, aangevuld met 'een substantiële financiering van het Internationaal Monetair Fonds'.

Het mechanisme mag echter pas geactiveerd worden als de marktfinanciering onvoldoende is.

De uitkering van de bilaterale leningen wordt afhankelijk gemaakt van een unanieme beslissing van de eurolanden en gekoppeld aan strenge voorwaarden.

De Grieken krijgen geen geschenken. De rentevoeten zullen 'geen subsidiërend element' bevatten.

Duitsland en Frankrijk waren het in de loop van donderdag onderling eens geraakt over een financieel plan om het door schulden getroffen Griekenland te helpen. Het plan voorziet dat de eurolanden op vrijwillige basis bilaterale leningen verstrekken aan Athene, aangevuld met kredieten van het Internationaal Monetair Fonds.De leiders van de zestien eurolanden beraadden zich donderdagavond in Brussel over het mechanisme en gaven hun fiat.Strenge voorwaardenVolgens premier Yves Leterme (CD&V) kan België zich perfect in het akkoord vinden. Het akkoord bepaalt dat de eurolanden meer dan de helft van de financiering op zich zouden nemen, aangevuld met 'een substantiële financiering van het Internationaal Monetair Fonds'. Het mechanisme mag echter pas geactiveerd worden als de marktfinanciering onvoldoende is. De uitkering van de bilaterale leningen wordt afhankelijk gemaakt van een unanieme beslissing van de eurolanden en gekoppeld aan strenge voorwaarden. De Grieken krijgen geen geschenken. De rentevoeten zullen 'geen subsidiërend element' bevatten.