Uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat de begrafenisondernemer anno 2013 gemiddeld 5024 euro aanrekent voor zijn diensten. Crematies zijn een stuk goedkoper, maar klokken nog steeds af op een gemiddelde van 3913 euro.

Grote verschillen tussen begrafenisondernemers

De verschillen in prijspolitiek tussen begrafenisondernemers zijn aanzienlijk. Zo rekenen de duurste begrafenisondernemers voor hun diensten soms 2000 euro meer aan dan de goedkoopste opties. De voornaamste kostenposten zijn de kist en het transport. Een volledig georganiseerde uitvaart is gemiddeld het duurst in Brussel: 5501 euro voor een begrafenis, 4057 euro voor een crematie. Voor Vlaanderen is dat respectievelijk 4932 en 3945 euro. In Wallonië zijn begrafenissen (4920 euro) en crematies (3830 euro) gemiddeld dan weer het goedkoopst.

Bovendien lopen de kosten voor 'extra's' snel op en zijn de verschillen tussen begrafenisondernemers aanzienlijk. Ook de kosten voor de dienst zelf kunnen grondig verschillen. De prijzen voor een kerkelijke uitvaart zijn deels afhankelijk van het bisdom waarin begraven wordt. Bij een crematie beslist het plaatselijke crematorium. Veel begrafenisondernemers communiceren echter weinig transparant over hun prijzenpolitiek, waardoor de kosten snel kunnen oplopen. Zo weigerden tijdens het onderzoek vier op de tien begrafenisondernemers op voorhand een prijsbestek op papier te zetten.

Betalingsproblemen

Door de hoge prijs hebben nabestaanden steeds vaker betalingsproblemen. De Vlaamse beroepsvereniging voor onafhankelijke begrafenisondernemers schatte begin dit jaar dat één op de twintig uitvaarten tegenwoordig op afbetaling gebeurt. Vergeleken met de buurlanden komen uitvaartverzekeringen bij ons niet van de grond. Geschat wordt dat slechts 10 procent van de Belgen een uitvaartverzekering heeft; in Nederland is dat bijna 80 procent.

Volgens schattingen van dezelfde beroepsvereniging wordt 2013 het eerste jaar waarin het aantal crematies hoger zal liggen dan het aantal begrafenissen. Crematies blijven vooral een stedelijk fenomeen. In sommige steden gebeurt 80 procent van de uitvaarten al met crematie. (JZ)

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat de begrafenisondernemer anno 2013 gemiddeld 5024 euro aanrekent voor zijn diensten. Crematies zijn een stuk goedkoper, maar klokken nog steeds af op een gemiddelde van 3913 euro. De verschillen in prijspolitiek tussen begrafenisondernemers zijn aanzienlijk. Zo rekenen de duurste begrafenisondernemers voor hun diensten soms 2000 euro meer aan dan de goedkoopste opties. De voornaamste kostenposten zijn de kist en het transport. Een volledig georganiseerde uitvaart is gemiddeld het duurst in Brussel: 5501 euro voor een begrafenis, 4057 euro voor een crematie. Voor Vlaanderen is dat respectievelijk 4932 en 3945 euro. In Wallonië zijn begrafenissen (4920 euro) en crematies (3830 euro) gemiddeld dan weer het goedkoopst. Bovendien lopen de kosten voor 'extra's' snel op en zijn de verschillen tussen begrafenisondernemers aanzienlijk. Ook de kosten voor de dienst zelf kunnen grondig verschillen. De prijzen voor een kerkelijke uitvaart zijn deels afhankelijk van het bisdom waarin begraven wordt. Bij een crematie beslist het plaatselijke crematorium. Veel begrafenisondernemers communiceren echter weinig transparant over hun prijzenpolitiek, waardoor de kosten snel kunnen oplopen. Zo weigerden tijdens het onderzoek vier op de tien begrafenisondernemers op voorhand een prijsbestek op papier te zetten. Door de hoge prijs hebben nabestaanden steeds vaker betalingsproblemen. De Vlaamse beroepsvereniging voor onafhankelijke begrafenisondernemers schatte begin dit jaar dat één op de twintig uitvaarten tegenwoordig op afbetaling gebeurt. Vergeleken met de buurlanden komen uitvaartverzekeringen bij ons niet van de grond. Geschat wordt dat slechts 10 procent van de Belgen een uitvaartverzekering heeft; in Nederland is dat bijna 80 procent. Volgens schattingen van dezelfde beroepsvereniging wordt 2013 het eerste jaar waarin het aantal crematies hoger zal liggen dan het aantal begrafenissen. Crematies blijven vooral een stedelijk fenomeen. In sommige steden gebeurt 80 procent van de uitvaarten al met crematie. (JZ)