Afschakelplan raakt ook Nederland

© Thinkstock

Het stroomtekort en afschakelplan bij extreem winterweer zal niet enkel België raken. Blijkt dat enkele Nederlandse grensgemeenten op het Belgische netwerk zijn aangesloten en het ook zonder elektriciteit zullen moeten stellen.

Ook honderden Brabantse huishoudens en bedrijven in de Nederlandse grensstreek dreigen deze winter zonder stroom te zitten. Zij zijn namelijk aangesloten op Belgische verdeelstations, die worden uitgeschakeld in het geval van een stroomtekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Omroep Brabant en BNDeStem.

In België dreigt bij extreem winterweer een stroomtekort. Drie kernreactoren, waarvan tweein Doel, liggen stil. Daarom werd voor een afschakelplan gezorgd, waarbij op piekmomenten in bepaalde delen van het land de elektriciteit wordt uitgeschakeld tussen 17u en 20u.

In het geval van zo’n afschakeling, hadden de gemeenten Essen, Kapellen en Stabroek gehoopt op wat noodhulp van de Nederlandse grensgemeenten Roosendaal en Woensdrecht. Helaas blijkt dat acht straten in die gemeenten aangesloten zijn op het Belgische netwerk en dus zelf met een probleem zitten. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content