Het advocatenkantoor van PS-voorzitter Thierry Giet heeft het Waalse Gewest in zeker drie zaken verdedigd sinds Giet aan het hoofd kwam te staan van de socialistische partij in december 2011. 'Niet illegaal, maar ethisch onverantwoord.' Dat schrijft La Libre Belgique.

"Dit mag dan strafrechtelijk misschien niet fout zijn, ethisch gezien is dit wel de limiet", aldus de krant. "De voorzitter van de PS, die als advocaat werkt voor een orgaan dat gedomineerd wordt door socialisten."

Macht als voorzitter gebruikt?

Het is tenminste verdacht, volgens La Libre: "Heeft hij al dan niet zijn macht als voorzitter van de machtigste Franstalige partij gebruikt om de verdediging van het Waalse Gewest aan zijn kantoor toe te vertrouwen?"

'Het is evident dat je met zoveel macht, niet meer voor de overheid werkt'

Een advocaat merkt in La Libre Belgique op dat "het evident is dat je met een dergelijke invloed niet meer voor de overheid werkt. Zeker in Giet zijn geval. Hij was als gewoon verkozene al enorm invloedrijk in de PS. Ik herhaal: wat Giet doet, is niet illegaal. Maar ethisch correct is het ook niet."

La Libre schrijft evenwel dat de rechtszaken al aan Giets kantoor toevertrouwd waren voor hij voorzitter was. "Maar was het niet beter geweest, had hij die zaken doorgegeven?"

Woordvoerder PS: 'Geen probleem'

De woordvoerder van de PS, Ermeline Gosseline, zei dat Giet haar verzekerd had dat "er geen sprake is van belangenvermeninging. Hij is daarover erg waakzaam, zowel ten opzichte van zichzelf als ten opzichte van de partij. We hebben zelfs het interne controlesysteem versterkt. Er stelt zich geen juridisch probleem: Giet is federaal verkozen en verdedigt het Waalse Gewest, het is niet zo dat hij minister is in de Waalse regering en tegelijk het gewest blijft verdedigen."

Waarop La Libre Belgique de vraag stelt of de praktijken wel ethisch verantwoord zijn? "Ook daar stelt zich geen probleem: anders moeten we opnieuw gaan debatteren over de beroepen van de verkozenen. De voornaamste taak van Giet is federaal volksvertegenwoordiger zijn, niet zijn PS-voorzitterschap." (Belga/SD)

Het advocatenkantoor van PS-voorzitter Thierry Giet heeft het Waalse Gewest in zeker drie zaken verdedigd sinds Giet aan het hoofd kwam te staan van de socialistische partij in december 2011. 'Niet illegaal, maar ethisch onverantwoord.' Dat schrijft La Libre Belgique. "Dit mag dan strafrechtelijk misschien niet fout zijn, ethisch gezien is dit wel de limiet", aldus de krant. "De voorzitter van de PS, die als advocaat werkt voor een orgaan dat gedomineerd wordt door socialisten."Macht als voorzitter gebruikt?Het is tenminste verdacht, volgens La Libre: "Heeft hij al dan niet zijn macht als voorzitter van de machtigste Franstalige partij gebruikt om de verdediging van het Waalse Gewest aan zijn kantoor toe te vertrouwen?"'Het is evident dat je met zoveel macht, niet meer voor de overheid werkt'Een advocaat merkt in La Libre Belgique op dat "het evident is dat je met een dergelijke invloed niet meer voor de overheid werkt. Zeker in Giet zijn geval. Hij was als gewoon verkozene al enorm invloedrijk in de PS. Ik herhaal: wat Giet doet, is niet illegaal. Maar ethisch correct is het ook niet." La Libre schrijft evenwel dat de rechtszaken al aan Giets kantoor toevertrouwd waren voor hij voorzitter was. "Maar was het niet beter geweest, had hij die zaken doorgegeven?" Woordvoerder PS: 'Geen probleem'De woordvoerder van de PS, Ermeline Gosseline, zei dat Giet haar verzekerd had dat "er geen sprake is van belangenvermeninging. Hij is daarover erg waakzaam, zowel ten opzichte van zichzelf als ten opzichte van de partij. We hebben zelfs het interne controlesysteem versterkt. Er stelt zich geen juridisch probleem: Giet is federaal verkozen en verdedigt het Waalse Gewest, het is niet zo dat hij minister is in de Waalse regering en tegelijk het gewest blijft verdedigen."Waarop La Libre Belgique de vraag stelt of de praktijken wel ethisch verantwoord zijn? "Ook daar stelt zich geen probleem: anders moeten we opnieuw gaan debatteren over de beroepen van de verkozenen. De voornaamste taak van Giet is federaal volksvertegenwoordiger zijn, niet zijn PS-voorzitterschap." (Belga/SD)