Advocaat Geert Lenssens trekt met zijn advocatenkantoor ten strijde indien de 800.000 Arco-coöperanten hun aandelen niet krijgen vergoed door de regeringswaarborg. Lenssens zwaait met enkele brieven van de vroegere bank Bacob, de voorganger van Belfius. Daarin wordt bij spaarders reclame gemaakt voor de Arco-aandelen, die gelijkgesteld worden met een gewoon spaarboekje en helemaal risicoloos genoemd worden. "Dit zijn keiharde bewijzen. Het gebeurt niet elke dag dat we een 'smoking gun' in een dossier vinden", zegt Lenssens aan VRT Radio.

Voorlopig is er van een dagvaarding nog geen sprake. "Momenteel bestaat de waarborg nog, en is er dus geen schade. We staan helemaal klaar mocht die waarborg vernietigd worden." Lenssens beseft dat het geen eenvoudige zaak is. "Elke coöperant moet apart een dagvaarding lanceren. 800.000 dossiers, dat kan ons systeem niet aan. Dat betekent 240 miljoen euro dagvaardingskosten."

"Het gerecht mag de coöperanten niet in de steek laten"

Lenssens vindt het, als de waarborg ongeldig wordt verklaard, erg nodig om Belfius voor de rechter te halen. "Ik denk niet dat het publiek dit anders zal laten gebeuren. Ik denk dat er een volkswoede zal ontstaan. Er is frustratie bij de Arco-coöperanten. Het rechtssysteem mag ons nu echt niet in de steek laten."

Indien Belfius daadwerkelijk de rekening gepresenteerd krijgt van de falende waarborgregeling, zal die kost gedragen moeten worden door de belastingbetaler. Belfius is een staatsbank. "Ik heb daar geen probleem mee. Ik bekijk dit door de bril van een jrist. We kijken naar het juridisch probleem. Of Belfius kan betalen of niet, dat is een andere zaak."

De bank maakt 400 miljoen euro winst per jaar. "Dan moeten ze vier jaar sparen, en dan kunnen ze dat betalen. Anders moet de Belgische staat haar verantwoordelijkheid opnemen en een kapitaalsinjectie voorzien." (EA)

Advocaat Geert Lenssens trekt met zijn advocatenkantoor ten strijde indien de 800.000 Arco-coöperanten hun aandelen niet krijgen vergoed door de regeringswaarborg. Lenssens zwaait met enkele brieven van de vroegere bank Bacob, de voorganger van Belfius. Daarin wordt bij spaarders reclame gemaakt voor de Arco-aandelen, die gelijkgesteld worden met een gewoon spaarboekje en helemaal risicoloos genoemd worden. "Dit zijn keiharde bewijzen. Het gebeurt niet elke dag dat we een 'smoking gun' in een dossier vinden", zegt Lenssens aan VRT Radio. Voorlopig is er van een dagvaarding nog geen sprake. "Momenteel bestaat de waarborg nog, en is er dus geen schade. We staan helemaal klaar mocht die waarborg vernietigd worden." Lenssens beseft dat het geen eenvoudige zaak is. "Elke coöperant moet apart een dagvaarding lanceren. 800.000 dossiers, dat kan ons systeem niet aan. Dat betekent 240 miljoen euro dagvaardingskosten." "Het gerecht mag de coöperanten niet in de steek laten" Lenssens vindt het, als de waarborg ongeldig wordt verklaard, erg nodig om Belfius voor de rechter te halen. "Ik denk niet dat het publiek dit anders zal laten gebeuren. Ik denk dat er een volkswoede zal ontstaan. Er is frustratie bij de Arco-coöperanten. Het rechtssysteem mag ons nu echt niet in de steek laten." Indien Belfius daadwerkelijk de rekening gepresenteerd krijgt van de falende waarborgregeling, zal die kost gedragen moeten worden door de belastingbetaler. Belfius is een staatsbank. "Ik heb daar geen probleem mee. Ik bekijk dit door de bril van een jrist. We kijken naar het juridisch probleem. Of Belfius kan betalen of niet, dat is een andere zaak." De bank maakt 400 miljoen euro winst per jaar. "Dan moeten ze vier jaar sparen, en dan kunnen ze dat betalen. Anders moet de Belgische staat haar verantwoordelijkheid opnemen en een kapitaalsinjectie voorzien." (EA)