Dat voorstel lanceren de Antwerpse strafpleiters Kris Luyckx en Walter Damen zaterdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

"Een rechtbank is té duur geworden en dus wordt er gezocht naar alternatieven en het moet sneller gaan. Maar straffen uitdelen in een paar dagen is gevaarlijk. Soms moet je kunnen nadenken", zo stellen Kris Luyckx en Walter Damen. De twee strafpleiters pleiten daarom voor de zogenaamde plea bargaining: schuld bekennen en onderhandelen over een boete en een straf, zoals het al in grote financiële dossiers gebeurt.

"De buitenwereld heeft misschien de indruk dat het achterkamerpolitiek is en dat processen afgekocht worden, maar het is nooit de beslissing van één iemand", zegt Luyckx.

Dat is volgens het duo ook de oplossing als justitie dan fors wil bezuinigen. "Duw meer dossiers in plea bargaining. Feiten die bekend worden, kunnen zo simpel opgelost worden. Op die manier kan er wel tijd gemaakt worden voor dossiers waar wel betwisting over bestaat".

Enkelband bij voorarrest moord

De advocaten pleiten ook voor een verdere uitbreiding van elektronisch toezicht tijdens de voorhechtenis. Ook daar is besparing een factor. Een gevangene kost 50.000 euro per jaar. Eén van drie gevangenen zit in voorlopige hechtenis.

"Een enkelband in voorarrest kan voor mij ook voor mensen die een moord hebben gepleegd", stelt Luyckx. "Ik weet wel: dat is een zware misdaad, maar wel in een specifieke context. Die mensen plegen vaak maar één misdrijf in hun leven."

(Belga/RR)

Dat voorstel lanceren de Antwerpse strafpleiters Kris Luyckx en Walter Damen zaterdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws."Een rechtbank is té duur geworden en dus wordt er gezocht naar alternatieven en het moet sneller gaan. Maar straffen uitdelen in een paar dagen is gevaarlijk. Soms moet je kunnen nadenken", zo stellen Kris Luyckx en Walter Damen. De twee strafpleiters pleiten daarom voor de zogenaamde plea bargaining: schuld bekennen en onderhandelen over een boete en een straf, zoals het al in grote financiële dossiers gebeurt."De buitenwereld heeft misschien de indruk dat het achterkamerpolitiek is en dat processen afgekocht worden, maar het is nooit de beslissing van één iemand", zegt Luyckx. Dat is volgens het duo ook de oplossing als justitie dan fors wil bezuinigen. "Duw meer dossiers in plea bargaining. Feiten die bekend worden, kunnen zo simpel opgelost worden. Op die manier kan er wel tijd gemaakt worden voor dossiers waar wel betwisting over bestaat". De advocaten pleiten ook voor een verdere uitbreiding van elektronisch toezicht tijdens de voorhechtenis. Ook daar is besparing een factor. Een gevangene kost 50.000 euro per jaar. Eén van drie gevangenen zit in voorlopige hechtenis. "Een enkelband in voorarrest kan voor mij ook voor mensen die een moord hebben gepleegd", stelt Luyckx. "Ik weet wel: dat is een zware misdaad, maar wel in een specifieke context. Die mensen plegen vaak maar één misdrijf in hun leven." (Belga/RR)