De advocaten van de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev zijn er niet over te spreken dat een aantal leden van de onderzoekscommissie Kazachgate verklaringen heeft afgelegd over het videoverhoor met hun cliënt dat achter gesloten deuren plaatsvond. Ze gaan na of ze juridische stappen ondernemen tegen de 'indiscrete parlementariërs'.

Na de hoorzitting met Chodiev, die in Moskou verblijft, gaven enkele commissieleden een bescheiden, algemene reactie op wat ze van de man te horen kregen. Op de inhoud werd niet zozeer ingegaan, net omwille van de geheimhoudingsplicht. Zo kaartte bijvoorbeeld Georges Gilkinet (Ecolo) aan dat hij niet de vragen kon stellen die hij wilde stellen.

Toch reageren de advocaten van Chodiev 'geschokt' op die uitspraken. Eerder hadden ze al aangeklaagd dat er vaak informatie uit dezelfde onderzoekscommissie uit zittingen achter gesloten deuren werd gelekt. 'Eens te meer blijkt, zoals het meerdere malen gebeurd is sinds het begin van de werkzaamheden van de commissie in januari 2017, dat sommige commissieleden hun reglement niet respecteren', luidt het.

Ze benadrukken dat Chodiev een 'substantiële verklaring' heeft afgelegd, 'waar de leden van de commissie blijkbaar geen aandacht aan hebben geschonken'. De advocaten zullen deze 'onaanvaardbaarheid' aankaarten in een brief aan commissievoorzitter Dirk Van der Maelen en zullen bekijken of nieuwe juridische stappen nodig zijn.

De advocaten van de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev zijn er niet over te spreken dat een aantal leden van de onderzoekscommissie Kazachgate verklaringen heeft afgelegd over het videoverhoor met hun cliënt dat achter gesloten deuren plaatsvond. Ze gaan na of ze juridische stappen ondernemen tegen de 'indiscrete parlementariërs'.Na de hoorzitting met Chodiev, die in Moskou verblijft, gaven enkele commissieleden een bescheiden, algemene reactie op wat ze van de man te horen kregen. Op de inhoud werd niet zozeer ingegaan, net omwille van de geheimhoudingsplicht. Zo kaartte bijvoorbeeld Georges Gilkinet (Ecolo) aan dat hij niet de vragen kon stellen die hij wilde stellen.Toch reageren de advocaten van Chodiev 'geschokt' op die uitspraken. Eerder hadden ze al aangeklaagd dat er vaak informatie uit dezelfde onderzoekscommissie uit zittingen achter gesloten deuren werd gelekt. 'Eens te meer blijkt, zoals het meerdere malen gebeurd is sinds het begin van de werkzaamheden van de commissie in januari 2017, dat sommige commissieleden hun reglement niet respecteren', luidt het.Ze benadrukken dat Chodiev een 'substantiële verklaring' heeft afgelegd, 'waar de leden van de commissie blijkbaar geen aandacht aan hebben geschonken'. De advocaten zullen deze 'onaanvaardbaarheid' aankaarten in een brief aan commissievoorzitter Dirk Van der Maelen en zullen bekijken of nieuwe juridische stappen nodig zijn.