In het proces Aquino kwamen de toppleiters van de verdediging opnieuw aan het woord. Zij willen niet dat de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) gaat oordelen of er door de speurders fouten gemaakt zijn in het onderzoek, maar eisen een openbare bespreking van het geheime dossier.

'Cruciaal proces voor Belgische democratie'

'Het parlement, de burgers én uw rechtbank moeten weten wat er gebeurd is', foeterde Jef Vermassen. 'Dit is een cruciaal proces in de geschiedenis van de Belgische democratie.'

De advocaten trokken fel van leer tegen het openbaar ministerie. Dat heeft eerder gesteld dat de kamer van inbeschuldigingstelling al heeft geoordeeld dat het gevoerde onderzoek correct is verlopen en dat als er nieuwe elementen zijn, de KI dan maar opnieuw een oordeel moet vellen.

'Openbaar ministerie houdt informatie achter'

In dat geval blijft het dossier echter geheim, en dat zint de advocaten van de verdediging niet. Zij willen dat alle documenten in de rechtszaal op tafel komen, zodat iedereen inzagerecht kan krijgen. Advocaat Walter Van Steenbrugge verwijt het openbaar ministerie dat zij cruciale informatie hebben achtergehouden voor de KI. 'U kan toch niet oordelen over zo'n zaak met een gecontamineerd openbaar ministerie', zei hij tegen de rechters. Vermassen sloot zich aan: 'Terug naar de KI gaan, is een vluchtroute om aan de openbaarheid te ontsnappen. Iedereen moet weten wat hier gebeurd is. Als dit allemaal kan, zal dit proces een prominente plaats in onze geschiedenisboeken krijgen.' (Belga/WB)

In het proces Aquino kwamen de toppleiters van de verdediging opnieuw aan het woord. Zij willen niet dat de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) gaat oordelen of er door de speurders fouten gemaakt zijn in het onderzoek, maar eisen een openbare bespreking van het geheime dossier. 'Het parlement, de burgers én uw rechtbank moeten weten wat er gebeurd is', foeterde Jef Vermassen. 'Dit is een cruciaal proces in de geschiedenis van de Belgische democratie.'De advocaten trokken fel van leer tegen het openbaar ministerie. Dat heeft eerder gesteld dat de kamer van inbeschuldigingstelling al heeft geoordeeld dat het gevoerde onderzoek correct is verlopen en dat als er nieuwe elementen zijn, de KI dan maar opnieuw een oordeel moet vellen. In dat geval blijft het dossier echter geheim, en dat zint de advocaten van de verdediging niet. Zij willen dat alle documenten in de rechtszaal op tafel komen, zodat iedereen inzagerecht kan krijgen. Advocaat Walter Van Steenbrugge verwijt het openbaar ministerie dat zij cruciale informatie hebben achtergehouden voor de KI. 'U kan toch niet oordelen over zo'n zaak met een gecontamineerd openbaar ministerie', zei hij tegen de rechters. Vermassen sloot zich aan: 'Terug naar de KI gaan, is een vluchtroute om aan de openbaarheid te ontsnappen. Iedereen moet weten wat hier gebeurd is. Als dit allemaal kan, zal dit proces een prominente plaats in onze geschiedenisboeken krijgen.' (Belga/WB)