De Orde van Vlaamse Balies (OVB) reageert verheugd op het advies van de Raad van State over het geplande wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), waarin staat dat iedereen die een pro-Deoadvocaat toegewezen krijgt, een kleine vergoeding moet betalen.

Rechten van de Mens
De Raad van State stelt in het advies dat de hervorming van het pro-Deosysteem ongrondwettelijk is en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mensen. Mensen die niet genoeg geld hebben, hebben volgens de Rechten van de Mens recht op gratis bijstand.

"De Raad bevestigt wat we al lang zeggen, dat de hervorming onaanvaardbaar is", zei Kathleen Vercraeye op Radio 1. Vercraeye wijst er op dat het remgeld dat de minister wil invoeren in de praktijk meer zal kosten dan het opbrengt. Bovendien kan het voor haar niet dat de regeling zowel zou gelden voor wie een zaak opstart als voor wie aangeklaagd wordt.

Doktersbezoek
Turtelboom beweert echter dat de invoering van een remgeld volgens de Raad van State perfect mogelijk is, behalve voor één categorie, de beschuldigde in strafzaken. Het systeem van pro-Deoadvocaten is toegankelijk voor een tiental categorieën van rechtzoekenden.

In De Ochtend verdedigde de minister andermaal het invoeren van een remgeld voor pro-Deoadvocaten door te verwijzen naar Nederland, dat al een dergelijk systeem kent, en naar het remgeld dat men voor een doktersbezoek betaalt. (Belga/TE)

De Orde van Vlaamse Balies (OVB) reageert verheugd op het advies van de Raad van State over het geplande wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), waarin staat dat iedereen die een pro-Deoadvocaat toegewezen krijgt, een kleine vergoeding moet betalen. Rechten van de Mens De Raad van State stelt in het advies dat de hervorming van het pro-Deosysteem ongrondwettelijk is en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mensen. Mensen die niet genoeg geld hebben, hebben volgens de Rechten van de Mens recht op gratis bijstand. "De Raad bevestigt wat we al lang zeggen, dat de hervorming onaanvaardbaar is", zei Kathleen Vercraeye op Radio 1. Vercraeye wijst er op dat het remgeld dat de minister wil invoeren in de praktijk meer zal kosten dan het opbrengt. Bovendien kan het voor haar niet dat de regeling zowel zou gelden voor wie een zaak opstart als voor wie aangeklaagd wordt. Doktersbezoek Turtelboom beweert echter dat de invoering van een remgeld volgens de Raad van State perfect mogelijk is, behalve voor één categorie, de beschuldigde in strafzaken. Het systeem van pro-Deoadvocaten is toegankelijk voor een tiental categorieën van rechtzoekenden. In De Ochtend verdedigde de minister andermaal het invoeren van een remgeld voor pro-Deoadvocaten door te verwijzen naar Nederland, dat al een dergelijk systeem kent, en naar het remgeld dat men voor een doktersbezoek betaalt. (Belga/TE)