De volgende federale regering moet de strijd tegen de armoede aanbinden. Dat heeft ACW-voorzitter Jan Renders gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck pleitte net als Renders voor een rechtvaardige fiscaliteit.

Het was de laatste toespraak van Renders op Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Hij wordt opgevolgd door Patrick Develtere.

De voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging wil dat de volgende regering voorrang geeft aan werk en de strijd tegen de armoede.

Ook moet volgens het ACW de sociale zekerheid versterkt worden en zijn er rechtvaardiger en progressieve belastingen nodig.

Renders riep op om op 13 juni te gaan stemmen.Hij hekelde de 'extremisten' aan beide kanten van de taalgrens.

De speculanten noemde hij jakhalzen die de samenleving in chaos storten en destabiliseren.

'Schurken van de financiële markten'

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck pleitte naar aanleiding van Rerum Novarum voor een rechtvaardige fiscaliteit. De progressiviteit van het belastingstelsel mag niet uitgehold worden.

Cortebeeck wijt de gestegen overheidstekorten en -schulden aan 'de schurken van de financiële markten'.

De ACV-voorzitter riep de kiezers op om op 13 juni te gaan stemmen en te kiezen voor 'partijen met oplossingen, zowel voor de staatshervorming als voor de crisis'.

De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen, maar de kiezer ook, aldus Cortebeeck.

Leterme: langer werken

In zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum zei ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) in Anzegem dat het nodig is dat meer mensen langer werken.

Leterme wil dat meer mensen tot hun 63ste, 64ste of zelfs hun 65ste zouden werken. 'Maar geen dag langer voor zij die hun pensioen willen opnemen', aldus de premier.

Het gaat om één van de prioriteiten waarvan hij wil dat er na de verkiezingen van 13 juni verder aan wordt gewerkt.

Daarnaast vermeldde Leterme het behoud van de welvaart door een sterke economie. De competitiviteit van de ondernemingen moet worden versterkt en de groei moet meer omgezet worden in extra jobs.

Leterme sprak ook over een versterking van de sociale zekerheid . Zo moeten de uitkeringen volgens de premier welvaartsvast blijven.

Ook wil hij dat er verder wordt gewerkt aan een betere werking van de overheid. Meer fraudebestrijding noemde hij essentieel.

Tenslotte vermeldde Leterme de staatshervorming. Hij stelde vast dat er vandaag, minstens in woorden, algehele overeenstemming is over de noodzaak van een staatshervorming die meer bevoegdheden geeft aan gemeenschappen en gewesten.

Er is geen andere weg dan die van de dialoog, aldus de ontslagnemende premier.

De volgende federale regering moet de strijd tegen de armoede aanbinden. Dat heeft ACW-voorzitter Jan Renders gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck pleitte net als Renders voor een rechtvaardige fiscaliteit. Het was de laatste toespraak van Renders op Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Hij wordt opgevolgd door Patrick Develtere.De voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging wil dat de volgende regering voorrang geeft aan werk en de strijd tegen de armoede. Ook moet volgens het ACW de sociale zekerheid versterkt worden en zijn er rechtvaardiger en progressieve belastingen nodig.Renders riep op om op 13 juni te gaan stemmen.Hij hekelde de 'extremisten' aan beide kanten van de taalgrens. De speculanten noemde hij jakhalzen die de samenleving in chaos storten en destabiliseren. 'Schurken van de financiële markten'ACV-voorzitter Luc Cortebeeck pleitte naar aanleiding van Rerum Novarum voor een rechtvaardige fiscaliteit. De progressiviteit van het belastingstelsel mag niet uitgehold worden.Cortebeeck wijt de gestegen overheidstekorten en -schulden aan 'de schurken van de financiële markten'. De ACV-voorzitter riep de kiezers op om op 13 juni te gaan stemmen en te kiezen voor 'partijen met oplossingen, zowel voor de staatshervorming als voor de crisis'. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen, maar de kiezer ook, aldus Cortebeeck.Leterme: langer werkenIn zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum zei ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) in Anzegem dat het nodig is dat meer mensen langer werken. Leterme wil dat meer mensen tot hun 63ste, 64ste of zelfs hun 65ste zouden werken. 'Maar geen dag langer voor zij die hun pensioen willen opnemen', aldus de premier.Het gaat om één van de prioriteiten waarvan hij wil dat er na de verkiezingen van 13 juni verder aan wordt gewerkt. Daarnaast vermeldde Leterme het behoud van de welvaart door een sterke economie. De competitiviteit van de ondernemingen moet worden versterkt en de groei moet meer omgezet worden in extra jobs.Leterme sprak ook over een versterking van de sociale zekerheid . Zo moeten de uitkeringen volgens de premier welvaartsvast blijven. Ook wil hij dat er verder wordt gewerkt aan een betere werking van de overheid. Meer fraudebestrijding noemde hij essentieel.Tenslotte vermeldde Leterme de staatshervorming. Hij stelde vast dat er vandaag, minstens in woorden, algehele overeenstemming is over de noodzaak van een staatshervorming die meer bevoegdheden geeft aan gemeenschappen en gewesten. Er is geen andere weg dan die van de dialoog, aldus de ontslagnemende premier.