Het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, heeft de procedure opgestart voor erkenning als bedrijf in herstructurering. Het stelt brugpensioen op 58 jaar voor, waarmee 36 van de 274 werknemers de koepelorganisatie zouden kunnen verlaten. De komende weken wordt met de vakbonden overlegd.

De procedure voor erkenning als bedrijf in herstructurering kan worden opgestart als er sprake is van een personeelsvermindering van 10 procent, legt Patrick Develtere, algemeen voorzitter van ACW, uit.

Volgens Develtere zijn de problemen nog een gevolg van de vereffening van de voormalige ACW-holding Arco. Die was een belangrijke aandeelhouder van Dexia en leed omvangrijke waardeverliezen bij de opsplitsing van de groep.

Door de Arco-vereffening verloor ACW veel van zijn reserves, luidt het. Er werden een eerste keer maatregelen genomen toen bleek dat bij de 30 autonome entiteiten (vzw's, feitelijke verenigingen, ...) waaruit ACW bestaat, er een onevenwicht was tussen uitgaven en inkomsten. "Er werd gesneden in de werkingskosten en de helft van 50
vertrekkende werknemers werd niet vervangen", aldus Develtere.

"Maar dat is onvoldoende om de zware financiële klap te boven te komen. En daarom moeten er bijkomende inspanningen gedaan worden", stelt het ACW in een persbericht. "Het vertrek van een groep oudere werknemers is er één van."

Voorts wordt het besparingsplan voortgezet op het nationaal secretariaat en in de twaalf verbonden in de Vlaamse provincies en Brussel. Met de bonden zal gesproken worden over onder meer de oprichting van een tewerkstellingscel. De bedoeling is voor de getroffen werknemers een oplossing te zoeken zowel binnen de brede organisatie - ACW
is de koepelorganisatie boven onder meer ACV, CM, Okra, Femma, KAJ, kwb en Familiehulp - als erbuiten, aldus Develtere.

De ACW-voorzitter beklemtoont nog dat de activiteiten van de plaatselijke organisaties blijven bestaan. De voorgestelde brugpensioenregeling en het begeleidingsplan moeten
worden goedgekeurd door de federale overheid.

Bij de vakbonden reageert men niet verrast op de plannen, zegt LBC-secretaris Hugo Vander Elst. Woensdag ziet de vakbond de militanten binnen het ACW. (Belga/SD)

Het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, heeft de procedure opgestart voor erkenning als bedrijf in herstructurering. Het stelt brugpensioen op 58 jaar voor, waarmee 36 van de 274 werknemers de koepelorganisatie zouden kunnen verlaten. De komende weken wordt met de vakbonden overlegd. De procedure voor erkenning als bedrijf in herstructurering kan worden opgestart als er sprake is van een personeelsvermindering van 10 procent, legt Patrick Develtere, algemeen voorzitter van ACW, uit. Volgens Develtere zijn de problemen nog een gevolg van de vereffening van de voormalige ACW-holding Arco. Die was een belangrijke aandeelhouder van Dexia en leed omvangrijke waardeverliezen bij de opsplitsing van de groep. Door de Arco-vereffening verloor ACW veel van zijn reserves, luidt het. Er werden een eerste keer maatregelen genomen toen bleek dat bij de 30 autonome entiteiten (vzw's, feitelijke verenigingen, ...) waaruit ACW bestaat, er een onevenwicht was tussen uitgaven en inkomsten. "Er werd gesneden in de werkingskosten en de helft van 50 vertrekkende werknemers werd niet vervangen", aldus Develtere. "Maar dat is onvoldoende om de zware financiële klap te boven te komen. En daarom moeten er bijkomende inspanningen gedaan worden", stelt het ACW in een persbericht. "Het vertrek van een groep oudere werknemers is er één van." Voorts wordt het besparingsplan voortgezet op het nationaal secretariaat en in de twaalf verbonden in de Vlaamse provincies en Brussel. Met de bonden zal gesproken worden over onder meer de oprichting van een tewerkstellingscel. De bedoeling is voor de getroffen werknemers een oplossing te zoeken zowel binnen de brede organisatie - ACW is de koepelorganisatie boven onder meer ACV, CM, Okra, Femma, KAJ, kwb en Familiehulp - als erbuiten, aldus Develtere. De ACW-voorzitter beklemtoont nog dat de activiteiten van de plaatselijke organisaties blijven bestaan. De voorgestelde brugpensioenregeling en het begeleidingsplan moeten worden goedgekeurd door de federale overheid. Bij de vakbonden reageert men niet verrast op de plannen, zegt LBC-secretaris Hugo Vander Elst. Woensdag ziet de vakbond de militanten binnen het ACW. (Belga/SD)