ACW ontkent dat het fraudeclaim louter op procedurefouten ontloopt

Voormalige Arco-topvrouw en nu Arco-vereffenaar Francine Swiggers en ACW-voorzitter Patrick Develtere. © Belga
Simon Demeulemeester

Het ACW ontkent dat de fraudeclaim tegen hen louter op basis van procedurefouten is vervallen.

De fiscus sprak in de zaak tegen de ACW-vennootschap Sociaal Engagement niet meer over fraude en de boete bleef beperkt tot 9,5 miljoen euro omdat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) procedurefouten maakte. Dat schrijft De Tijd, maar wordt ontkend door de raadsman van het ACW.

De uitslag van het onderzoek door de Bijzondere Belastingspectie (BBI) naar het ACW is niet louter terug te brengen tot een procedureslag. Daar is Axel Haelterman, raadsman van het ACW, van overtuigd.

Hij baseert zich daarvoor op de ommezwaai die de BBI in het onderzoek maakte. ‘Er werd, na alle argumentaties te hebben gehoord, niet meer gezocht naar fouten inzake vennootschapsbelasting. Nee, inhoudelijk gooide het BBI het over een heel andere boeg. Er werd beslist het belastingregime te veranderen’, legt de raadsman van ACW-vennootschap Sociaal Engagement uit.

Indien, argumenteert Haelterman, het louter en alleen om procedurefouten zou gaan, had de inspectie ook de piste van de fouten in de vennootschapsbelasting kunnen bewandelen in de drie jaar die de BBI onder de loep nam.

Berichten van wijziging

De BBI ging na de zomervakantie nog uit van fraude en wilde daarom dat de ACW de aangiftes van de voorbije zeven jaar rechtzette. Die ‘berichten van wijziging’ zouden volgens De Tijd de ondergang betekend hebben van het ACW als koepel boven de christelijke werknemersbewegingen aangezien de belastingaanslagen dan in de tientallen miljoenen euro’s zouden opgelopen zijn.

‘We leven in een rechtstaat’

De procedurefouten werden door de BBI gemaakt bij de verlenging van hun onderzoekstermijn, zo schrijft de zakenkrant. Gaat een rechter daar mee akkoord, dan zouden al vier van de zeven belastingaanslagen vervallen.

Ook de getuigenissen van ACW-medewerkers waren niet correct afgenomen. ‘We leven in een rechtsstaat. De fiscus mag niet zomaar om het even wie verhoren’, reageerde ACW-advocaat Axel Haelterman. ‘We hadden onze taak als advocaat niet vervuld als we de procedurefouten niet hadden uitgespeeld.’

In De Tijd klinkt het kritisch dat het ACW naar de buitenwereld alle beschuldigingen van fraude kon de kop indrukken.

Peter Dedecker: ‘ACW, speel open kaart’

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die de kat de bel aanbond, roept het ACW op open kaart te spelen. Hij rekent er ook op dat de ACW-top een rechtszaak tegen hem intrekt.

Dedecker zegt onthutst te zijn. ‘Het ACW ontsnapt door procedurefouten aan aanslagen van tientallen miljoenen euro’s. Dat de rekening van het ACW beperkt bleef tot 9,5 miljoen euro is dus uitsluitend hieraan te wijten’.

Volgens het N-VA-kamerlid wordt het ACW, in tegenstelling tot wat ACW-voorzitter Patrick Develtere in december beweerde, helemaal niet vrijgepleit van fraude. ‘Dat het ACW er zo gemakkelijk van af kwam is enkel te wijten aan procedurefouten. Ze geven dit ronduit toe.’

Het N-VA-Kamerlid vraagt dat de ACW-top nu eindelijk alles op tafel legt: ‘De volledige waarheid moet naar boven komen. Dit is in het belang van de duizenden leden, de 800.000 coöperanten die hun spaargeld geïnvesteerd hebben in Arco, en de belastingbetaler, die voor de factuur mag opdraaien’, zegt hij. Dedecker rekent erop dat de ACW-top haar rechtszaak tegen hem intrekt. ACW heeft een klacht tegen de N-VA’er ingediend wegens laster, nadat Dedecker de beweging beschuldigde van fraude.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content