ACW is tevreden met Arco-uitspraak Raad van State

© Belga

De Raad van State vraagt aan het Grondwettelijk Hof om zich te buigen over de discriminatie tussen coöperanten en aandeelhouders naar aanleiding van de Arco-deal. Het ACW is alvast blij met de beslissing van de Raad van State.

De Raad van State heeft de beroepen tegen de Arco-waarborgen grotendeels verworpen. Volgens het administratieve rechtscollege mocht de regering in lopende zaken die wel degelijk uitschrijven.

Het advies van de Nationale Bank volstond immers om te spreken over een dreiging van een systemische crisis, oordeelt de Raad van State. De vraag of er sprake was van discriminatie tussen coöperanten en aandeelhouders wordt doorgeschoven naar het Grondwettelijk Hof.

Arco, net als Dexia, ten onder

Bij het omvallen van Dexia in 2011 ging ook Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW, kopje onder. Arco moest de vereffening vragen, maar de coöperanten konden rekenen op een garantie voor hun spaarinleg. Leverde de vereffening onvoldoende geld op om hen te vergoeden, dan zou de overheid bijspringen. In totaal maakten zo’n 800.000 mensen gebruik van de federale garantieregeling.

Een tiental Dexia-aandeelhouders trok daartegen naar de Raad van State, omdat zij hun centen wel in rook zagen opgaan. In een niet-bindend advies argumenteerde de auditeur van de Raad van State daarop dat de garantie niet overeind kon blijven. De procedure was immers niet correct gevolgd, waardoor een regering in lopende zaken geen waarborgen mocht toekennen.

“Hoogdringende kwestie” Dat laatste punt volgt de Raad van State echter niet. Volgens het rechtscollege mocht de regering de kwestie wel degelijk als “hoogdringend” beschouwen, aangezien het advies van de Nationale Bank wees op een dreigende systemische crisis.

Maar de Raad van State vindt ook niet dat alle verzoekers een

persoonlijk belang hebben in de kwestie, wat nodig is om beroep te kunnen instellen. Zo is onder meer het beroep van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) niet ontvankelijk.

Beleggersfederatie is teleurgesteld

Die Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers heeft intussen al gereageerd op de beslissing van de Raad van State. “So bei t”, reageert voorzitter Paul Huybrechts. Al stelt hij wel zijn hoop in de beslissing van het Grondwettelijk Hof en de Europese Commissie.

“Ik leg me daar als burger bij neer”, reageert VFB-voorzitter Huybrechts. “Wij waren van oordeel dat een regering in lopende zaken geen beslissing mocht nemen met zo’n grote financiële impact. Maar als de Raad van State zo beslist, dan is dat zo.”

“Functionarissen Nationale Bank zijn politiek horig” Maar dat de Raad van State naar de Nationale Bank verwijst als scheidsrechter, bezorgt Huybrechts een wrang gevoel. “Ik weet ook hoe de Nationale Bank werkt, met mensen die politiek horig zijn.”

Toch geeft Huybrechts de hoop niet op. De Raad van State gaat het Grondwettelijk Hof immers vragen of sprake is van discriminatie tussen coöperanten en aandeelhouders. “Dat lijkt me de kernvraag, als ik het geheel bekijk. Ik hoop dat het Grondwettelijk Hof ons daar alsnog volgt. En ook de Europese Commissie moet zich nog uitspreken.”

ACW is verheugd

Het ACW, de recentelijk fel geplaagde christelijke arbeidersbeweging, is erg tevreden met de beslissing van de Raad van State. Het is namelijk die beweging waarvan heel erg veel leden Arco-aandelen in de portefeuille hebben steken.

De christelijke arbeidersbeweging hoopt dat ook het Grondwettelijk Hof en nadien opnieuw de Raad van State zich snel zullen uitspreken, “zodat de onzekerheid voor velen wordt weggenomen”.

“De enige vraag die nog overblijft is of zij een discriminatie bevat”, aldus nog het ACW. De beweging hoopt dat ook daar snel uitsluitsel over komt. (Belga/EA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content