De contracten tussen ACW en Belfius maakten een eind aan de omstreden winstbewijzen, maar onduidelijkheid over een extra rente van 1,5 procent op de lening uit de deal zorgde voor ophef. Het ACW besloot er uiteindelijk van af te zien, maar enkele parlementsleden mochten de afspraken wel nog inkijken. De vertrouwelijkheid die daarbij hoorde, hield niet lang stand.

Arco-gedupeerden zelf vergoeden

Verschillende kranten schrijven dat het ACW en zijn belangrijkste onderdelen 1,1 miljard euro in beheer en bewaring moesten geven bij Belfius om zicht te krijgen op de 1,5 procent. Ook een pakket verzekeringen van 17 miljoen euro bij Belfius Insurance was als voorwaarde opgenomen, luidt het.

De verdeling tussen de verschillende onderdelen van het ACW, met vakbond ACV en mutualiteit CM als belangrijksten, raakte niet bekend. Evenmin is duidelijk wat de verdeling is tussen de middelen waarvan de beweging echt eigenaar is en het geld dat ze voor rekening van derden beheert.

Sommigen zouden na inzage hebben opgemerkt dat het ACW alvast genoeg middelen blijkt te hebben om de gedupeerde Arco-coöperanten zelf te vergoeden, als de staatsgaranties geschrapt zouden worden.

Woedend

Een anonieme ACW-topman reageert in Het Laatste Nieuws woedend op die beweringen. "Het gaat niet om de spaarpot van de ACW-koepel, maar over werkingsmiddelen, lopende, rekeningen, beleggingen en reserves van de hele arbeidersbeweging", klinkt het. "Ook van de CM, die jaarlijks voor duizenden mensen tussenkomt in medische kosten. Moeten we dan maar meteen de mutualiteit opdoeken?" (Belga/TV)

De contracten tussen ACW en Belfius maakten een eind aan de omstreden winstbewijzen, maar onduidelijkheid over een extra rente van 1,5 procent op de lening uit de deal zorgde voor ophef. Het ACW besloot er uiteindelijk van af te zien, maar enkele parlementsleden mochten de afspraken wel nog inkijken. De vertrouwelijkheid die daarbij hoorde, hield niet lang stand. Arco-gedupeerden zelf vergoeden Verschillende kranten schrijven dat het ACW en zijn belangrijkste onderdelen 1,1 miljard euro in beheer en bewaring moesten geven bij Belfius om zicht te krijgen op de 1,5 procent. Ook een pakket verzekeringen van 17 miljoen euro bij Belfius Insurance was als voorwaarde opgenomen, luidt het. De verdeling tussen de verschillende onderdelen van het ACW, met vakbond ACV en mutualiteit CM als belangrijksten, raakte niet bekend. Evenmin is duidelijk wat de verdeling is tussen de middelen waarvan de beweging echt eigenaar is en het geld dat ze voor rekening van derden beheert. Sommigen zouden na inzage hebben opgemerkt dat het ACW alvast genoeg middelen blijkt te hebben om de gedupeerde Arco-coöperanten zelf te vergoeden, als de staatsgaranties geschrapt zouden worden.Woedend Een anonieme ACW-topman reageert in Het Laatste Nieuws woedend op die beweringen. "Het gaat niet om de spaarpot van de ACW-koepel, maar over werkingsmiddelen, lopende, rekeningen, beleggingen en reserves van de hele arbeidersbeweging", klinkt het. "Ook van de CM, die jaarlijks voor duizenden mensen tussenkomt in medische kosten. Moeten we dan maar meteen de mutualiteit opdoeken?" (Belga/TV)