ACV wil snelle tax shift met gelijke belasting voor ‘elke verdiende euro’

Aan de vooravond van Rerum Novarum heeft ACV-voorzitter Marc Leemans de regering opgeroepen om voor de zomer de tax shift door te voeren. Het principe moet daarbij volgens hem zijn dat “elke verdiende euro naar draagkracht gelijk belast” wordt.

Marc Leemans hield zijn toespraak in Geraardsbergen, waar ook andere leiders van de katholieke zuil aanwezig waren.

De tax shift, zo zei Leemans, moet er voor de zomer komen en moet “één simpel principe” volgen, namelijk “dat een euro een euro is. Waarbij men elke verdiende euro naar draagkracht gelijk belast”, zowel voor werknemers als beleggers als vermogenden of verhuurders. “Met hoogstens afwijkingen als het echt moet, zoals voor de sociale uitkeringen.”

De regering, zo ging hij verder, zal langzaamaan gaan beseffen dat ze met sociaal overleg beter opschiet dan zonder. “Omdat je geen kant uit kan met een onrechtvaardig verhaal van eenzijdige inleveringen voor gewone mensen, dat de rijksten ontziet en de werkgevers in een zetel plaatst”. De tax shift moet de druk op de werknemer verlichten, “omdat die vandaag een te groot deel financiert van de collectieve voorzieningen en sociale beschermingen”.

Voor Leemans mogen de opbrengsten van die verschuiving niet onmiddellijk naar een algemene lastenverlaging voor de bedrijven gaan, maar moet bijvoorbeeld ook de koopkracht beschermd worden.

‘Ontoelaatbare armoede’

In zijn Rerum Novarum-toespraak noemde algemeen voorzitter Patrick Develtere van beweging.net, het vroegere ACW, het onaanvaardbaar dat vijftien procent van de Belgen in armoede leeft.

“Zonder sociale bescherming zou zelfs 40 procent in armoede leven”.

Develtere haalde uit naar politici die de armoede ontkennen. “Beseffen ze dat ze het over medemensen hebben?”.

Ook hij eiste de tax shift, ook hij loofde het overlegmodel.

Gezondheidszorg

Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM) pleitte in zijn rede voor het handhaven van de kwaliteit en de betaalbaarheid in de gezondheidszorg, ondanks de financiële beperkingen.

Een enquête heeft aangetoond, zo bracht hij in herinnering, dat zowat 10 procent van de Belgen gezondheidszorg uitstelt omwille van financiële redenen. Vooral tandzorg en consultaties bij een specialist worden uitgesteld wegens te duur. De komende jaren is er evenwel weinig marge over om de terugbetaling te verbeteren of nieuwe prestaties of materialen op te nemen in de terugbetaling. “De uitdaging voor de komende jaren zal dus zijn om binnen het budget te blijven en toch de kwaliteit en de betaalbaarheid te handhaven”, aldus Justaert. Voor de CM moet vermeden worden dat de betaalbaarheid enkel nog gegarandeerd zou worden voor sociale categorieën, zoals werklozen, invaliden, lage pensioenen en lage inkomensgroepen. “Dit zou het draagvlak voor de sociale zekerheid echt in het gedrang brengen”.

Hij vroeg ook een belastingverlaging voor langdurig zieken en drong aan op een snelle tax shift.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content