ACV-Openbare Diensten onderzoekt wat juridisch mogelijk is om minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in gebreke te stellen. Uit besparingsoverwegingen heeft de beleidscel van de minister vorige week gemeld dat er dit jaar geen uniformen, schoenen, werkkledij en ondergoed besteld worden.

Schadevergoeding

"Het algemeen reglement van de strafinrichtingen en een ministerieel besluit leggen het personeel een uniform en dresscode op. Zo moeten cipiers zwarte schoenen dragen. Het personeel zal dat basismateriaal nu zelfs niet kunnen bestellen", klaagt ACV-secretaris Filip Dudal aan.

Justitie bespaart niet enkel op personeel maar ook op materiaal en kledij. "De minister volgt daarbij een ministerieel besluit uit 2009 en de algemene reglementering niet. De juridische dienst van ACV-Openbare Diensten onderzoekt wat mogelijk is om de minister in gebreke te stellen - via een collectieve of individuele klacht - en indien mogelijk een schadevergoeding voor het personeel te eisen", aldus Dudal.

Uitstapregeling

Ook in het dossier rond verlof voorafgaand aan het pensioen (de vervroegde uitstapregeling) onderzoekt de vakbond of gerechtelijke stappen mogelijk zijn. De overheid keurt nog enkel dossiers goed tot en met 1 september 2015 terwijl het KB van 9 januari 2013 rond de vervroegde uitstapregeling nog steeds van toepassing is. Personeelsleden die tot en met 1 september 2015 onder de voorwaarden vallen, kunnen in het systeem stappen. Personeelsleden die 2 september 2015 of later onder de voorwaarden vallen dan weer niet.

De vakbond vraagt aan de minister om het KB te respecteren. "Ondertussen bekijkt onze juridische dienst of er sprake is van discriminatie", aldus Dudal. (Belga/WB)

ACV-Openbare Diensten onderzoekt wat juridisch mogelijk is om minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in gebreke te stellen. Uit besparingsoverwegingen heeft de beleidscel van de minister vorige week gemeld dat er dit jaar geen uniformen, schoenen, werkkledij en ondergoed besteld worden. "Het algemeen reglement van de strafinrichtingen en een ministerieel besluit leggen het personeel een uniform en dresscode op. Zo moeten cipiers zwarte schoenen dragen. Het personeel zal dat basismateriaal nu zelfs niet kunnen bestellen", klaagt ACV-secretaris Filip Dudal aan. Justitie bespaart niet enkel op personeel maar ook op materiaal en kledij. "De minister volgt daarbij een ministerieel besluit uit 2009 en de algemene reglementering niet. De juridische dienst van ACV-Openbare Diensten onderzoekt wat mogelijk is om de minister in gebreke te stellen - via een collectieve of individuele klacht - en indien mogelijk een schadevergoeding voor het personeel te eisen", aldus Dudal. Ook in het dossier rond verlof voorafgaand aan het pensioen (de vervroegde uitstapregeling) onderzoekt de vakbond of gerechtelijke stappen mogelijk zijn. De overheid keurt nog enkel dossiers goed tot en met 1 september 2015 terwijl het KB van 9 januari 2013 rond de vervroegde uitstapregeling nog steeds van toepassing is. Personeelsleden die tot en met 1 september 2015 onder de voorwaarden vallen, kunnen in het systeem stappen. Personeelsleden die 2 september 2015 of later onder de voorwaarden vallen dan weer niet. De vakbond vraagt aan de minister om het KB te respecteren. "Ondertussen bekijkt onze juridische dienst of er sprake is van discriminatie", aldus Dudal. (Belga/WB)