ACV pleit voor een taks voor vermogenden en superrijken. Dat zei Ann Vermorgen, nationaal secretaris bij de vakbeweging, in Ieper naar aanleiding van Rerum Novarum. Met dat geld moet een deel van de toekomstige besparingen worden opgevangen.

ACV merkt op er tegen 2017 13 miljoen euro moet bespaard worden in het kader van het nieuwe stabiliteitsprogramma dat Europa oplegt. 11 miljard daarvan moet komen vanuit de federale overheid, en dus vooral uit de sociale zekerheid, wat een aanzienlijk deel uitmaakt van het budget.

Vermorgen vreest dat er zal geknibbeld worden aan die sociale zekerheid. "Wie denkt dat je 11 miljard kan besparen door daarbij de sociale zekerheid te ontmantelen, die heeft het mis. Dan heb je niet enkel een andere overheid of sociale zekerheid, maar een drastisch ander maatschappelijk model voor. Niet in onze naam, is hier de boodschap", klinkt het.

Vermorgen kijkt daarom naar "bedrijven die er via spitstechnologie in slagen zeer veel belastingen te ontwijken, en managers en vrije beroepen die hun hele hebben en houden in vennootschappen hebben ondergebracht". Ze wil onder meer een belasting op vermogens groter dan een miljoen euro.

De secretaris is wel blij dat in de aanloop naar de verkiezingen vooral gekeken werd naar een socio-economisch herstelbeleid, eerder dan naar een nieuwe staatshervorming. Ze hoopt ook dat er verder wordt gewerkt aan ongelijkheid, in het belang van de solidariteit.

"Vaak beseffen we niet dat we van solidariteit beter worden. Dat werkelijk iedereen er beter van wordt." De vakbond gaat zich verzetten tegen iedereen die komaf wil maken met de laatste domeinen die nog gesplitst zijn, zoals die sociale zekerheid. "Voor ons geen mini-solidariteit", besluit ze.

Er werd ook nog teruggeblikt op het Arcodebacle. "Daardoor gaan we het met minder moeten doen, maar ook dan zullen we blijven verder werken aan een rechtvaardige samenleving", besloot ze. (Belga/EE)

ACV pleit voor een taks voor vermogenden en superrijken. Dat zei Ann Vermorgen, nationaal secretaris bij de vakbeweging, in Ieper naar aanleiding van Rerum Novarum. Met dat geld moet een deel van de toekomstige besparingen worden opgevangen.ACV merkt op er tegen 2017 13 miljoen euro moet bespaard worden in het kader van het nieuwe stabiliteitsprogramma dat Europa oplegt. 11 miljard daarvan moet komen vanuit de federale overheid, en dus vooral uit de sociale zekerheid, wat een aanzienlijk deel uitmaakt van het budget. Vermorgen vreest dat er zal geknibbeld worden aan die sociale zekerheid. "Wie denkt dat je 11 miljard kan besparen door daarbij de sociale zekerheid te ontmantelen, die heeft het mis. Dan heb je niet enkel een andere overheid of sociale zekerheid, maar een drastisch ander maatschappelijk model voor. Niet in onze naam, is hier de boodschap", klinkt het. Vermorgen kijkt daarom naar "bedrijven die er via spitstechnologie in slagen zeer veel belastingen te ontwijken, en managers en vrije beroepen die hun hele hebben en houden in vennootschappen hebben ondergebracht". Ze wil onder meer een belasting op vermogens groter dan een miljoen euro. De secretaris is wel blij dat in de aanloop naar de verkiezingen vooral gekeken werd naar een socio-economisch herstelbeleid, eerder dan naar een nieuwe staatshervorming. Ze hoopt ook dat er verder wordt gewerkt aan ongelijkheid, in het belang van de solidariteit. "Vaak beseffen we niet dat we van solidariteit beter worden. Dat werkelijk iedereen er beter van wordt." De vakbond gaat zich verzetten tegen iedereen die komaf wil maken met de laatste domeinen die nog gesplitst zijn, zoals die sociale zekerheid. "Voor ons geen mini-solidariteit", besluit ze. Er werd ook nog teruggeblikt op het Arcodebacle. "Daardoor gaan we het met minder moeten doen, maar ook dan zullen we blijven verder werken aan een rechtvaardige samenleving", besloot ze. (Belga/EE)