Het ACV voert vandaag actie op de werkvloer. "We informeren de mensen omdat de verschillen tussen arbeiders en bedienden weg moeten. Dat zeggen we niet alleen, dat zegt het Grondwettelijk Hof al meer dan 10 jaar", meldt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Leemans voert 's ochtends mee actie bij Mazda in Willebroek, waar pamfletten uitgedeeld worden. De nationale ACV-voorzitter is vergezeld door de voorzitters van een bediende- en een arbeiderscentrale: Ferre Wyckmans van de bediendebond LBC en Marc De Wilde van metaalvakbond ACV-Metea. "Hiermee willen we duidelijk stellen dat we één visie hebben", klinkt het.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2011 dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden uiterlijk 8 juli weggewerkt moeten zijn. In 1993 zei het Hof, toen nog het Arbitragehof, reeds dat het onderscheid tussen beide statuten niet op objectieve criteria berust.

Uitstel

Het dossier zit nu in de Wetstraat. De regering zou een basisvoorstel formuleren bij de werkgevers. "We horen nu dat er bij de regering pistes zijn om de invoering van het eenheidsstatuut weer uit te stellen, door de grondwet aan te passen". Leemans vreest nieuw uitstel en dat de regering een tijdelijke constructie zou formuleren om de deadline te omzeilen.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in de grondwet in te schrijven dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden nog een tijdje kan voortbestaan. "Dat is discriminatie inschrijven in de wet", zegt de ACV-voorzitter. Alle verschillen, bijvoorbeeld de carensdag en de opzegtermijnen, moeten eruit en er mag geen onderscheid zijn tussen de verschillende lonen, vindt het ACV.

Begin van actie

De vakbond deelt in alle ondernemingen waar ze vertegenwoordigd is pamfletten uit om de standpunten kracht bij te zetten. Ook in de grote treinstations en op drukke knooppunten is de vakbond present. "Dit is het begin van de actie", verduidelijkt Leemans. De komende dagen wordt in de paritaire comités het gesprek aangegaan met de werkgevers en maandag volgt een actie bij de hoofdkwartieren van de politieke partijen. (Belga/AVE)

Het ACV voert vandaag actie op de werkvloer. "We informeren de mensen omdat de verschillen tussen arbeiders en bedienden weg moeten. Dat zeggen we niet alleen, dat zegt het Grondwettelijk Hof al meer dan 10 jaar", meldt ACV-voorzitter Marc Leemans. Leemans voert 's ochtends mee actie bij Mazda in Willebroek, waar pamfletten uitgedeeld worden. De nationale ACV-voorzitter is vergezeld door de voorzitters van een bediende- en een arbeiderscentrale: Ferre Wyckmans van de bediendebond LBC en Marc De Wilde van metaalvakbond ACV-Metea. "Hiermee willen we duidelijk stellen dat we één visie hebben", klinkt het. Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2011 dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden uiterlijk 8 juli weggewerkt moeten zijn. In 1993 zei het Hof, toen nog het Arbitragehof, reeds dat het onderscheid tussen beide statuten niet op objectieve criteria berust. Uitstel Het dossier zit nu in de Wetstraat. De regering zou een basisvoorstel formuleren bij de werkgevers. "We horen nu dat er bij de regering pistes zijn om de invoering van het eenheidsstatuut weer uit te stellen, door de grondwet aan te passen". Leemans vreest nieuw uitstel en dat de regering een tijdelijke constructie zou formuleren om de deadline te omzeilen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in de grondwet in te schrijven dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden nog een tijdje kan voortbestaan. "Dat is discriminatie inschrijven in de wet", zegt de ACV-voorzitter. Alle verschillen, bijvoorbeeld de carensdag en de opzegtermijnen, moeten eruit en er mag geen onderscheid zijn tussen de verschillende lonen, vindt het ACV.Begin van actie De vakbond deelt in alle ondernemingen waar ze vertegenwoordigd is pamfletten uit om de standpunten kracht bij te zetten. Ook in de grote treinstations en op drukke knooppunten is de vakbond present. "Dit is het begin van de actie", verduidelijkt Leemans. De komende dagen wordt in de paritaire comités het gesprek aangegaan met de werkgevers en maandag volgt een actie bij de hoofdkwartieren van de politieke partijen. (Belga/AVE)