Dat zegt de ACV-voorzitter in een gesprek met De Tijd en met De Standaard/Het Nieuwsblad.

"Onze sociale welvaartsstaat wordt afgebouwd", aldus Marc Leemans.

Ook de bevriende partij CD&V moet het ontgelden. "Ik evalueer wat CD&V in deze regering doet als heel, heel, heel onvoldoende. Het beleid is misschien iets minder hard gemaakt, maar het is nog altijd te hard."

Volgens de vakbondsman ligt het consensusmodel, waarvoor België geroemd wordt, in duigen. "Er wordt heel veel kapotgemaakt. En de werkgeversorganisaties zijn medeplichtig." De invloed van de vakbonden op deze regering is haast onbestaande, meent Leemans. "Je ziet opnieuw de kracht van het kapitaal die wil dat de tegenkracht beperkt wordt. Dan gaan we terug naar de tijd van Daens. Dat kunnen we niet laten gebeuren".

'Taksmisser'

De ACV-voorzitter merkt op dat de vakbond als dinosaurus wordt omschreven. "Terwijl we net vinden dat we heel ver meegaan in de verandering. De dinosaurussen zitten aan de werkgeverskant en in de regering. Ze willen stakingen onmogelijk maken en de werkgever laten bepalen wie mag werken en tegen welk loon. En kom alstublieft niet af met de goesting van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, waarbij iedereen enthousiast op een flexibele arbeidsmarkt aan de slag kan. Als ze daar écht in gelooft, dan begrijpt ze niets van economische machtsverhoudingen. De gevolgen van een vrije markteconomie zonder vakbonden zijn overal ter wereld te zien".

De taksshift vindt Leemans een gemiste kans.

"Ik heb altijd duidelijk gemaakt wat ik van de taksmisser vind. Men geeft mensen de waanidee dat ze tot 100 euro meer krijgen, maar ze geven dat bedrag slechts aan de helft van de werkenden. En intussen moet iedereen méér betalen: de Maggietaks, de Turteltaks..."

"Uit onze eigen calculator blijkt dat bijna iedereen verliest door het regeringsbeleid. Naast roken en diesel wordt ook water duurder, is de gratis elektriciteit afgeschaft, werden de prijzen voor het openbaar vervoer verhoogd en kost kinderopvang meer. Ik heb de oefening gemaakt: ik rook niet, maar ik verlies toch."

(Belga/RR)

Dat zegt de ACV-voorzitter in een gesprek met De Tijd en met De Standaard/Het Nieuwsblad."Onze sociale welvaartsstaat wordt afgebouwd", aldus Marc Leemans. Ook de bevriende partij CD&V moet het ontgelden. "Ik evalueer wat CD&V in deze regering doet als heel, heel, heel onvoldoende. Het beleid is misschien iets minder hard gemaakt, maar het is nog altijd te hard." Volgens de vakbondsman ligt het consensusmodel, waarvoor België geroemd wordt, in duigen. "Er wordt heel veel kapotgemaakt. En de werkgeversorganisaties zijn medeplichtig." De invloed van de vakbonden op deze regering is haast onbestaande, meent Leemans. "Je ziet opnieuw de kracht van het kapitaal die wil dat de tegenkracht beperkt wordt. Dan gaan we terug naar de tijd van Daens. Dat kunnen we niet laten gebeuren". De ACV-voorzitter merkt op dat de vakbond als dinosaurus wordt omschreven. "Terwijl we net vinden dat we heel ver meegaan in de verandering. De dinosaurussen zitten aan de werkgeverskant en in de regering. Ze willen stakingen onmogelijk maken en de werkgever laten bepalen wie mag werken en tegen welk loon. En kom alstublieft niet af met de goesting van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, waarbij iedereen enthousiast op een flexibele arbeidsmarkt aan de slag kan. Als ze daar écht in gelooft, dan begrijpt ze niets van economische machtsverhoudingen. De gevolgen van een vrije markteconomie zonder vakbonden zijn overal ter wereld te zien".De taksshift vindt Leemans een gemiste kans. "Ik heb altijd duidelijk gemaakt wat ik van de taksmisser vind. Men geeft mensen de waanidee dat ze tot 100 euro meer krijgen, maar ze geven dat bedrag slechts aan de helft van de werkenden. En intussen moet iedereen méér betalen: de Maggietaks, de Turteltaks..." "Uit onze eigen calculator blijkt dat bijna iedereen verliest door het regeringsbeleid. Naast roken en diesel wordt ook water duurder, is de gratis elektriciteit afgeschaft, werden de prijzen voor het openbaar vervoer verhoogd en kost kinderopvang meer. Ik heb de oefening gemaakt: ik rook niet, maar ik verlies toch."(Belga/RR)